×

Recensie

Electronic

15 oktober 2021

Tolouse Low Trax

Kiosque of Arrows 2

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Kiosque of Arrows 2 Tolouse Low Trax Electronic 4 Tolouse Low Trax – Kiosque of Arrows 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Hamburg heeft zijn Golden Pudel Club, Düsseldorf had in het verleden het Salon Des Amateurs. Twee belangrijke uitgaansgelegenheden die zijn opgezet door op elektronica gerichte kunstenaarscollectieven, welke vanuit deze ontmoetingsplekken alternatieve dance avonden organiseren. De pioniers vinden vervolgens onderdak bij het Bureau B label. Vanuit Hamburg zijn dit onder andere Helena Ratka en Sophia Kennedy van Shari Vari. De uit Düsseldorf afkomstige Detlef Weinrich bouwt vanuit Kreidler als Tolouse Low Trax een muzikale carrière op, en is tevens initiatiefnemer om in Salon Des Amateurs een bruisende underground scene te creëren. Om ervoor te zorgen dat de obscure bands niet in de vergetelheid verdwijnen, brengt hij als alter ego Tolouse Low Trax nu de verzamelaar Kiosque Of Arrows 2 uit, bestaande uit acts die op wat voor manier dan ook binding hebben met Salon Des Amateurs.

Het uit Barcelona afkomstige Macromassa is al vanaf halverwege de jaren zeventig actief, en legt een melancholische jazzsfeer over het duistere gesproken El Consecuente Aspecto de Geometría heen. Geruisloos dringt zich op de achtergrond een discobeat op welke het geheel een indrukwekkende tripgoth vibe meegeeft. Het mysterie van de beruchte club, voortreffelijk samengevat in een minimalistische openingstrack. De Italianen van The Stupid Set komen voort uit de bloeiperiode van de no wave en brengen op de afterparty lounge van Basset nog meer duisternis toe. Met samplers van race auto’s vormen ze een anti climax op de overwinnaarssound van Yello’s The Race. De Bolognezer muzikanten gaan net wat roekelozer en risicovoller te werk en eindigen in filmische tragikomische spaghettiwestern spookgeluiden.

Het deprimerende Turijnse DsorDNE heeft zijn oorsprong in de kille jaren tachtig. De prachtige poëtische voordracht van Roberta Ongaro op Il Senso Di Torpore heeft raakvlakken met het baanbrekende darkwave werk van Anne Clark en behoort absoluut tot de hoogtepunten op Kiosque of Arrows 2. De latere techno stroming dankt zijn naam aan de revolutionaire Londense Techno Twins. Donald And Julie Go Boating is vooruitstrevend, spannend en zou zelfs nu niet misstaan op een stapavond mee af te trappen. Heerlijk mellow met uitgewerkte dubtechnieken, onderhuidse industrial noise en een vleugje Italo disco. De walsende klassieke pianoklanken in La Valse De Salon van het tevens Britse Venus In Furs vormen een mooi intermezzo maar geven een vertekend beeld van waar deze zwartgallige doem wavers toe in staat zijn.

De exotische beats van Camino Largo roepen het fluorescerende eighties vakantiegevoel op. Niet vreemd dus als je weet dat uitvoerder Javier Segura afkomstig is uit de Canarische Eilanden van vakantieoord Santa Cruz de Tenerife. Man, wat weet hij met zijn diepe soulstem het verlangen naar vroeger op te roepen. Sterker nog, je omarmt de song direct als een verloren vriend, om deze vervolgens niet meer los te laten. Het kindvriendelijke downtempo Oedipa Maas Y Los Àtomos is een dromerig slaapliedje waarmee het Britse Bassæ de verborgenheid van de baarmoeder weergeeft. Terug naar de kern, het ultieme cooling down moment.

Lydia Tomki was een Amerikaanse punkdichteres, en wat is het gaaf om de vroeg overleden hier terug te horen. Hot June Evening is verhalend sterk, de perfecte mix tussen gedragen melancholie en vluchtige, net aanraakbare beats. De uitzichtloosheid van de zonnige Californication in de hang naar geluk. Iueke & Lippie snijden in de ritmische tribals en paranoïde fluitwerk Van Gogh – La Farandole Op.1 het levensverhaal van de schilder in stukken. Een cut up techniek die versterkt wordt door de haastige Frans gesproken passages, verwarrend, vervreemdend, maar wel indrukwekkend.

De prachtige Japanse verschijning Kaoru Hirose is voornamelijk bekend vanwege haar rustgevende verfijnde inktschilderijen, maar heeft in een grijs muzikaal verleden Dah-May-Yoo uitgebracht. Heerlijk eigenzinnig en dwars, flink shoppend tussen de Japanse elektronische prullaria en speelgoedtrommels met een opvallende jungle drum & bass uitloop, en zoals het merendeel op deze verzamelaar haar tijd behoorlijk ver vooruit. Het psycho futuristische Chariot Of Palace verbroedert de Japanse roots van Viola Renea met een tikkeltje krautrock ideologie en laat ons uiteindelijk weer landen in Salon Des Amateurs. een opvallende kanttekening is toch wel dat Detlef Weinrich ervoor gekozen heeft om zichzelf en andere Duitse pioniers geen rol te gunnen op deze collectie van merkwaardige zeldzame opnames. Gedurfde lef en een mooi dankbaar gebaar naar zijn invloedrijke voorbeelden. 1. Macromassa - El Consecuente Aspecto de Geometría
 2. The Stupid Set - Basset
 3. DsorDNE - Il Senso Di Torpore
 4. Techno Twins - Donald And Julie Go Boating
 5. Venus in Furs - La Valse De Salon
 6. Javier Segura - Camino Largo
 7. Bassæ - Oedipa Maas Y Los Àtomos
 8. Lydia Tomkiw - Hot June Evening
 9. Iueke & Lippie - Van Gogh - La Farandole Op.1
 10. Kaoru Hirose - Dah-May-Yoo
 11. Viola Renea - Chariot Of Palace