×

Recensie

07 september 2016

Tinsley Ellis

Red Clay Soul

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Heartfixer Music

Red Clay Soul Tinsley Ellis Roots 4 Tinsley Ellis – Red Clay Soul Written in Music https://writteninmusic.com

We kennen deze gitarist uit Atlanta van zijn werk met de Heartfixers, als die formatie eind jaren tachtig opgedoekt wordt kiest Ellis voor een solopad. Op het Alligatorlabel komen vanaf 1988 naast de  heruitgave van  Heartfixers werk een handvol van die solowerkstukken uit. Recenter werk van Ellis is terug te vinden op zijn eigen platenlabel  Heartfixer toont een evolutie van rockende gitaarblues naar meer uitgewerkt songwerk waar hij zijn in een southernsoul idioom gevangen zang meer dan ooit aanbod komt.

De gitarist wordt al enige tijd omringd door muzikanten die hun sporen ruimschoots verdienden, drummer Lynn Williams , Steve Mackey zijn vaste pionnen in de tourband van Delbert McClinton. Toetsenman Kevin McKendree, de bandleider van de roadhouserocker zorgt samen met Ellis voor de productie van de in zijn Rockhouse Studio’s  in Franklin, Tenesse tot stand gekomen sessies.

Het in pregnante ritmische snarenwerk gedrenkte All I Think About Is You refereert naar de Texaanse bluesgigant Freddie King en ontbindt Ellis nog even zijn gitaarduivels. Met het door Oliver Wood van de fameuze Wood Brothers samen gecomponeerde Givin’ You Up die dit nummer ook zingt en van gitaarakkoorden voorziet, blijven we in het zuiden. De gelijkenissen met Mc Clinton zijn treffend, zelfs de ijle harmonica zit er in.

Het op soulvolle licks en de warme Hammond  van Mc Kendree drijvende Callin’ lijkt zo weggelopen uit de Al Green catalogus, ook Anything But Go… situeert zich in Memphis. Het onderkoelde Hungry Woman Blues klinkt meer jazzy en bij de prachtig gecroonde ballade Party Of One denken we  meteen aan de betreurde Charles Brown. Don’t Cut It huppelt op een onweerstaanbare Booker-T ritmiek verder.

Het sfeervolle instrumentaaltje Estoro Noche flirt even met Latin en dan kom je onvermijdelijk in de buurt van Carlos Santana. Welke stijl Ellis ook hanteert, met zijn expressieve snarenspel en dito zang  komt dit onveranderlijk overtuigend over. “The Bottle, The Book Or The Gun” is de vraag die gesteld wordt in de afsluiter. In  het geval van Tinsley Ellis biedt zijn muziek tot nader order een evidente uitweg.  1. All I Think About
  2. Givin' You Up
  3. Callin'
  4. Anything But Go
  5. Hungry Woman Blues
  6. Circuit Rider
  7. Don't Cut It
  8. Party Of One
  9. Estero Noche
  10. The Bottle, The Book Or The Gun