×

Recensie

Jazz

17 juli 2020

Timo Lassy & Teppo Mäkynen, OK:KO and Alder Ego

Ateneum 2019

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz

Ateneum 2019 Timo Lassy & Teppo Mäkynen, OK:KO and Alder Ego Jazz 4 Timo Lassy & Teppo Mäkynen, OK:KO and Alder Ego – Ateneum 2019 Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Helsinki afkomstige We Jazz is één van de meest interessante jazzlabels die er momenteel zijn. En de toegewijde mensen achter het label zijn ook in het live jazzcircuit vol aanwezig. Zo organiseren ze voor hun bands/muzikanten ook festivals (het jaarlijkse We Jazz festival dat een internationale cast heeft) en bijzondere concerten op mooie plekken. Waarvan ze de opnamen dan ook weer op het label uitbrengen. Met de twee tegelijk uitgebrachte albums Atenuem 2019 en Lonna 2019 brengen ze nu fraaie compilaties van die mooie plek concerten uit. Zoals altijd ook weer verpakt in geweldig artwork.

Ateneum 2019 bevat de opnamen die vorig voorjaar werden gemaakt in het Ateneum Art Museum waarbij Timo Lassy & Teppo Mäkynen, OK:KO en Alder Ego, muzikanten die allen de afgelopen jaren albums op het label uitbrachten, samenkwamen. De uitkomst van de samenwerking van deze muzikanten is live nog fijner dan we al op hun albums konden  horen.

De Finse jazzscene heeft een puur- en echtheid die hen echt onderscheid van de rest. In die pure jazzopzet wordt steeds volop het avontuur gezocht, zeker in arrangementen, maar vooral ook in de solo’s die door de instrumentalisten worden opgepakt. Vol, vrij, dwars en intrigerend.

Het door ons reeds geroemde OK:KO vlamt ook live hard. Heerlijke band en wat een heerlijk prominent spel van Jarno Tikka. Het talent spat van zijn spel af. Hij speelt net zo gemakkelijk melodieus als los en vrij en zijn spel is weergaloos en wegblazend. Erg fijn dus ook dat hij niet alleen in OK:KO speelt maar ook in Alder Ego! In dat geval kunnen we op vier tracks op dit live album van de man genieten.

OK:KO is een heerlijk kwartet! Smaakmakend en spraakmakend zijn ze. Natuurlijk wisten we dat al van hun geweldige debuutalbum Syrtti maar om die eerste geweldige tracks van dat album nu live te horen prikkelt de geest nog meer. Dit is exact hoe jazz soms hoort te knallen, schuren en intrigeren.

Alder Ego is juist omdat naast Tikka trompettist Tomi Nikku staat al net zo’n fijne band. Daarnaast hebben de mannen prominent in het geluid met bassist Teemu Åkerblom en drummer Joonas Leppänen, de man die ook alle composities schrijft, een geweldig ritmetandem. Een geweldige versie van Cubism, afkomstig van II, hun eerste album onder de Alder Ego naam, en het nieuwe en al net zo ijzersterke Mystery Room Nr.6 laten de kwaliteiten op het podium van deze jonge band al net zo mooi naar voren komen.

Timo Lassy & Teppo Mäkynen laten horen dat zij met z’n tweeën, sax en percussie, al net zo hard kunnen intrigeren. Fallow en Goldenrod, de openingstracks van hun vorig jaar verschenen gelijknamige samenwerkingsalbum, krijgen ook live dat volle avontuur mee. Wat een spanning weten deze mannen op te bouwen en wat steeds weer verrassende sferen waar ze in belanden. Juist heel anders als OK:Ko en Alder Ego past dit tweetal perfect in de set-up van de avond en dus op dit album.

Ateneum is zo’n album waarin je het momentele gemis van livemuziek in alle vezels voelt. Zoveel levendigheid, avontuur, klasse en meeslependheid verdient vele podia in de lage landen. Wat een groot genot zal iedereen die van jazz houdt hieraan beleven. Laten we alvast mooie plekken, zoals de hoes al aangeeft, gaan uitzoeken voor als we weer mogen.

Kant A:

  1. OK:KO - Syrtti
  2. OK:KO - Piik
  3. Alder Ego - Cubism

Kant B:

  1. Alder Ego - Mystery Room Nr. 6
  2. Timo Lassy & Teppo Mäkynen - Fallow
  3. Timo Lassy & Teppo Mäkynen - Goldenrod