×

Recensie

Jazz

20 februari 2019

OK:KO

Syrtti

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We jazz

Syrtti OK:KO Jazz 4 OK:KO – Syrtti Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Finland, en vooral hoofdstad Helsinki, een heerlijk creatieve jazzscene heeft maakt het fameuze Finse WeJazz al jaren duidelijk. Zowel met hun festivals als met hun platenlabel. Met het jonge OK:KO hebben ze weer een mooie frisse troef in handen.

OK:KO is de nieuwe band van drummer Okko Saastamoinen die met saxofonist Jarno Tikka, pianist Toomas Keski-Säntti en bassist Mikael Saastamoinen een veelbelovend kwartet bij elkaar heeft gevonden. Jonge jazzhonden die met hun debuut van twee jaar terug reeds veel bijval kregen en flink op tour gingen. Met hun nieuweling Syrtti, verschenen op WeJazz, maken ze, met het vele spelen als verrijking in hun spel, grote stappen voorwaarts.

Syrtti is een warm klinkende, erg fijne jazzplaat geworden. Vooral Tikka is een groots talent die met heerlijk spel elke compositie extra flair geeft. En met elke opnamen die we van hem horen weer flink als muzikant is gegroeid. En op zijn vorige project Alder Ego II was hij al zo goed. Maar alleen Tikka noemen is de rest van de band geen recht doen.

Bassist Saastamoinen, opvallend genoeg met zijn opvallende achternaam geen familie van drummer Okko, is ook al zo’n groot talent die met zijn bijzonder inlevende spel een mooi stempel op Syttri drukt. Waar zowel de beide Saastamoinen’s en Tikka hun naam binnen de Finse/Scandinavische jazz al gemaakt hebben is pianist Keski-Säntti nog wat minder bekend, al doet zijn fijne spel vermoeden dat dat snel anders zal zijn.

Syrtti is een opvallend sterk album waarvoor Okko Saastamoinen een flink aantal ijzersterke en mooie gevarieerde composities schreef. Het samenspel is prachtig en iedere muzikant brengt zijn eigen kwaliteiten in de composities optimaal naar voren. Luister alleen al naar de titeltrack Syrtti, het hartveroverende Arizona, Full Pull, Soma en het langgerekte Kiipeli en je bent volledig verkocht.

Pak daar dan gelijk Piik en Sun Sleep bij en je weet dat Syrtti een album is van een band die je ook heel snel live aan het werk wilt zien. Hun ijzersterke tweede album doet in alles vermoeden dat we namelijk met een erg belangwekkende nieuwe Scandinavische jazzgroep te maken hebben.  1. Syrtti
  2. Piik
  3. Arizona
  4. Full Pull
  5. Soma
  6. Sun Sleep
  7. Kiipeli