×

Recensie

Jazz

27 februari 2019

Alder Ego

II

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We jazz

II Alder Ego Jazz 4 Alder Ego – II Written in Music https://writteninmusic.com

Het WeJazz label uit Helsinki blijft maar doorgaan met het uitbrengen van opvallende jazzalbums. Dat de Finse jazzscene bijzonder rijk aan talent is bewijst ook weer Alder Ego, de nieuwe band rond drummer Joonas Leppänen.

Grote trekker van Alder Ego is het samenspel en de afzonderlijke klasse van trompettist Tomi Nikku en saxofonist Jarno Tikka. Ze krijgen van Leppänen en contrabassist Teemu Åkerblom alle ruimte hun spel vol in het licht te krijgen. Dan weer melodieus en in lijn van de compositie, dan weer haaks en vrij, immer los en levendig.

Leppänen schreef fijne composities die dan wel binnen de traditionele jazzstructuren hangen maar met zoveel verve gespeeld worden dat er wel degelijk een nieuwe jazzsfeer opgetrokken wordt. Laten we het voor het gemak jonge-honden-jazz noemen. Muzikanten die binnen de bekende jazzpaden met veel speelsheid en spelplezier er alles uithalen. De composities van Leppänen lenen zich daar uitstekend voor.

Met fijn vibrafoonspel in de openingstracks op beide kanten van de plaat speelt ook Ilkka Uksila zich in de kijker. Wat een fijn gevarieerd spel laat hij horen. Net als de vloeiend dan weer lekker diep spelende bassist Teemu Åkerblom die ook nog eens mooi prominent in het geluid zit.

II kent maar 7 composities, maar dat is meer dan genoeg om inzicht te krijgen in wat deze mannen kunnen. Openingstrack Leviathan, Flight, met echt geweldig trompetspel van Nikku, en het al net zo interessante Solitude, waar Nikku en Tikka om de spannende baslijnen van Åkerblom heen draaien maken Alder Ego alleen al een groep om flink in de gaten te blijven houden.  1. Leviathan
  2. Le Chant Des Sirenes
  3. Cubism
  4. Vultures
  5. Flight
  6. Blood Moon
  7. Solitude