×

Recensie

Roots

23 juni 2023

Timo de Jong

Heart At Rest

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Revanche Records

Heart At Rest Timo de Jong Roots 4 Timo de Jong – Heart At Rest Written in Music https://writteninmusic.com

Timo de Jong – Heart At Rest

Heart at Rest wordt aangekondigd als het debuut van Timo de Jong. De singer-songwriter die vanuit  Meppel Drenthe naar Leeuwarden verkaste is niet bepaald aan zijn proefstuk toe en heeft een lange muzikale voorgeschiedenis met minstens een handvol epeetjes en langspelers en ruim 600 concerten.

Hoe dan ook, Heart At Rest is een nieuwe start de akoestische voorganger Intimate Isolatin Tapes vormde de aanloop voor een dozijn songs opgebouwd met rock’n roll en folk en vooral country diep geworteld in de jaren zestig maar zonder in vrijblijvende retrotoestanden te vervallen. De kwaliteit van het zelfgeschreven songwerk is voortreffelijk en het diepe warme croonerstimbre imponeert van meet af aan in het sfeervolle, zorgvuldig opgebouwde tracks.

In de prachtige opener Forward schuilt dramatiek en mysterie op een wolk van gelaagd synthesizer en toetsenpartijen. Als de volledige band zijn opwachting maakt in When You Go met prachtige spookachtige twangende gitaren van Berend Rombouts en Thomas Olivier in combinatie met de weemoedige pedalsteel van David Gram (Tim Knoll) die de sporadische hoge uithalen van Timo flankeert, zijn we helemaal in countryland.

In Unparalleleled komt daar nog het trompetje van Maaike Boonstra bij. Het herinnert enigszins aan de sfeer bij grootmeesters als Marty Robbins en Glen Campbell, sluit naadloos aan bij de meer recente verrichtingen van Sam Outlaw en Theo Lawrence en ademt bovendien een identiek intimistisch, onbestemd verlangen uit.

Het zijn niet alleen de weergaloze croonerpassages, de geïnspireerde persoonlijke schrijfwerkerij maakt eveneens indruk. Het mistroostige Big Grey Boxes  beschrijft de fantasieloze industriële bouwsels zonder vensters die steeds meer op duiken in overblijvende onbebouwde ruimtes en in niet geringe mate de natuurpracht verstoren. Evenals in de titelsong Heart at Rest komt de Jong hier opvallend dicht in de buurt van de ronkende bariton van Bill Callahan.

Het hoeft niet altijd over een al dan niet verloren liefde te gaan, Cordyceps is een parasitaire schimmel bij mieren in een folk getinte setting draait het verhaal toch om een relatie, beschreven vanuit een originele invalshoek. In het ritmische Amatory  Dormitory versnelt het tempo enigszins en duiken de  trompetjes weer op. Het verhaal van de Texaanse controversiële predikant Kenneth Copeland trekt in gestrekte draf voorbij om vervolgens weer in een dromerige weidse soundtrack op zachte percussie van Sander Veldman te verzeilen met Lifeboat. Heart At Rest is een lichtjes fantastisch werkstukje dat tijdloze klasse uitstraalt. 1. Forward
 2. When You Go
 3. Unparalleled
 4. Big Grey Boxes
 5. Heart at Rest
 6. Cordyceps
 7. Amatory Dormitory
 8. Boomerang
 9. Kenneth Copeland
 10. Lifeboat
 11. Kick
 12. Involuntary Rolling Stone