×

Recensie

Roots

05 maart 2023

Tim Hill

Giant

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Innovative Leisure

Giant Tim Hill Roots 3.5 Tim Hill – Giant Written in Music https://writteninmusic.com

Als zoon van een leraar klassieke muziek groeide Tim Hill in Whitter, Californië op omringd door muziek en een uitgebreid instrumentarium dat hij al vrij jong bepotelt, na die klassieke benadering komt daar een meer interpretatieve benadering bij. Hij evolueert van punkrocker naar een gegeerd muzikant. Nick Waterhouse en The Allah Las namen Hill wel eens als toetsenspeler mee op tournee, in 2018 zetten ze in LA hun eigen label op. Hill’s Paris Texas is de initiële release op het Calico Discos label. Een jaar later volgt Payador, dit eigenhandig met een viersporen recorder vastgelegde debuut en in een strikt beperkte oplage uitgebracht is ondertussen een kostbare collector.

Hill gaat verder met componeren en bezoekt Jonny Bell’s studio in Long Beach, weerom verzorgt hij zowat de volledige instrumentatie met uitzondering van de viool. Die horen we meteen in de The Clock’s Never Wrong, een lekker ouderwetse  folkballade, en de zwierige pedalsteel. Het is niet alleen de harmonica van Corey Adams in Calico die naar Neil Young lonkt, Fool For Love roept eveneens die weemoedige prairiesfeer op.

Naast die countryfolk andere roots elementen invloeden in de pianoballade Rain Delay en bovenal de titelsong Giant, een verhaal over de cultuurclash die tegenwoordig terug de kop opsteekt inde VS, verwerkt in een prachtig epos met pianovleugel ,“We can’t speak Spanish anymore, it’s English or nothing beyond the door”.

Aansluitend volgt nog een interlude met French Sweet, een interpretatie van Bach’s French Suite terwijl na het door prachtig vioolspel aangestuurde Honey Tangerine nog de ballade ondersteund met kampvuurharmonica volgt met Candletrack, naar verluidt gemodelleerd op een gedicht van de bevriende poëet Ry Welsh. Gastmuzikant Corey Adams mag de gitaar nog eens uitgebreid laten huilen in Good As Gone. Het epos The Irisch Sea etaleert weliswaar Hill’s onmiskenbare talent op het grote klavier maar die song valt ongetwijfeld te licht en wat langdradig uit vergeleken met de overige tracks, dat is het enige aanwijsbare minpunt bij dit markante werkstuk. 1. The Clock's Never Wrong
 2. Calico
 3. Fool For Love
 4. Dead Man
 5. Rain Delay
 6. Giant
 7. French Sweet
 8. Honey Tangerine
 9. Good As Gone
 10. The Irish Sea
 11. French Sweet II