×

Recensie

Roots

05 oktober 2013

Tim Grimm

The Turning Point

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Cavalier Recordings

The Turning Point Tim Grimm Roots 4 Tim Grimm – The Turning Point Written in Music https://writteninmusic.com

Tim Grimm is een singer-songwriter uit Indiana (VS), met inmiddels zo’n 10 albums op zijn naam. Zijn debuut bracht hij uit in 2000, vanaf 2009 toert hij regelmatig in ons land, wat heeft geleid tot een speciale band. Dat is ook te merken op zijn nieuwste album, The Turning Point.

Die titel is namelijk een verwijzing naar een historische moord en naar podium ‘t Keerpunt in het Drentse Spijkerboor. Daar bevindt zich nog de ijzeren ring, waaraan in 1780 de ene Anton Link zou zijn vastgeketend, nadat hij door de plaatselijke bevolking gevangen was genomen wegens de moord op dominee Johannes Ledeboer. Het album kent met Anne In Amsterdam nog een verwijzing naar Nederland. Dat nummer is een mooie, emotionele contemplatie van Grimm na een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Een live-versie van het nummer staat onder deze recensie. Tot slot zijn er nog de bijdragen op de viool van Diederick van Wassenaer, een Nederlander die studeert aan The Jacobs School of Music of Indiana University in Bloomington (Indiana).

Op het album hoor je invloeden van traditionele singer-songwriters, van folk, van country en een beetje van blues. Zet The Turning Point op en al snel overvalt de muziek je met een zwoele zweem van melancholie. Door de akoestische gitaar, de mondharmonica en ook door de gedragen zang van Grimm. Nog intenser wordt die als Beth Lodge-Rigal op Family History meezingt. Op de titeltrack verzorgt ze de achtergrondzang, samen met Jordana Greenberg en Maria di Meglin. Prachtig gebracht, als een engelenkoortje.

King Of The Folksingers is door de elektrische gitaar een meer sinister nummer. De viool versterkt die sfeer nog eens. De erg goede instrumentkeuze valt sowieso het hele album op, vooral de combinaties pakken erg goed en mooi uit. Voorbeelden zijn de banjo en de cello op The Lake, het harmonium en de gitaar op het prachtige folky Rovin’ Gambler., de banjitar, Schoenhoff piano en concertina op The Canyon. Die instrumenten zorgen ook nog eens voor een mooie en welkome afwisseling, iets wat veel collega’s van Grimm nogal eens vergeten en waardoor de muziek saai wordt. Dat is hier dus zeker niet het geval, het album boeit van begin tot eind.

De nummers op The Turning Point zijn prachtige vertellingen, met mooie muziek gebracht. Tim Grimm is de komende tijd nog in ons land voor een aantal optredens. Kijk dus vooral even op zijn website of er een concert bij je in de buurt is. Zeker de moeite waard! 1. The Lake
 2. Family History
 3. King Of The Folksingers
 4. Rovin’ Gambler
 5. The Turning Point
 6. Anne In Amsterdam
 7. The Canyon
 8. I Don’t Mind
 9. Indiana
 10. The Tree
 11. Blame It On The Dog