×

Recensie

Roots

25 januari 2017

Tift Merritt

Stitch Of The World

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Yep Roc Records

Stitch Of The World Tift Meritt Roots 4.5 Tift Merritt – Stitch Of The World Written in Music https://writteninmusic.com

In 2002 komt Tift Merritt  ogenschijnlijk uit het niets aanzetten met Bramble Rose, zoals bij de meeste  straffe debuten is er een muzikale voorgeschiedenis. Bij Tift situeert die zich in Noord Carolina waar de Texaanse in ’75 met haar familie verzeilt. Als jonge tiener probeert ze folkakkoorden uit op de gitaar en zingt harmonische gezangen met vader. Merritt wordt aangetrokken door  het rebelse karakter van punk en rock maar de lokroep van de Americana roots is sterker. Na de obligate Joni Mitchell fase wordt Emmylou Harris haar grote voorbeeld. In de plaatselijke altcountryscène wordt ze bij Two Dollar Pistols gesignaleerd.

Met haar begeleiders The Caribines brengt ze Bramble Rose uit , een van de vroegste releases op Lost Highway. De opvolger Tambourine komt onder hoede van George Drakoulis tot stand en op haar recentste werkstuk Traveling Alone figureerden Marc Ribot en haar vriend Andrew Bird  die Tift bij zijn oldtime project Hands of Glory flankeert.

Tift, ondertussen trekt veertig zich na haar scheiding  terug op een ranch in Marfa, Texas waar ze  haar wonden likt en componeert  nieuwe songs, ander songwerk komt in haar blokhut  in California en flat in New York City tot stand en wordt later in LA opgenomen met onder meer Jay Bellerose aan de drumkit  De stevige opener Dusty Old Man herinnert sterk aan Bonnie Raitt en dat heeft niet alleen met de  pregnante slidegitaar te maken.

Naast de omgeving waar de songs tot stand kwamen, klinkt  de nasleep van stukgelopen relatie onvermijdelijk door  en grandioos verwerkt in een gedreven Heartache Is An Uphill Climb, de zangeres zoekt en vindt een uitweg  met haar baby, tijdens de opnamesessies was de zangeres zwanger en dat  straalt vooral af op een song als My Boat

Haar prachtige stem blijft een streling voor het oor, luister even naar Love Soldiers of de prachtige poëtische pianoballade Icarus ,dicht in de buurt van haar inspirerende heldin Emmylou. Vervolgens vormen de snedige snarenriffs van Proclamation Bones een schril contrast. Allemaal bijzonder  sterk maar het  fraaist is het ingetogen akoestische afsluitende countryneske luikje met drie songs waarin Sam Beam die vorig jaar nog samen met Jesca Hoop imponeerde, opduikt als duetpartner. Hoe Tift Merritt het songwerk van haar zesde langspeler op een podium brengt kan je vrijdagavond  in De Melkweg beleven.

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/tift-merritt-28-01-2017/

Tracklisting Stitch Of The World:

 1. Dusty Old Man
 2. Heartache Is An Uphill Climb
 3. My Boat
 4. Love Soldiers On
 5. Stitch Of The World
 6. Icarus
 7. Proclamation Bone
 8. Something Came Over Me
 9. Eastern Light
 10. Wait For Me


 1. Dusty Old Man
 2. Heartache Is An Uphill Climb
 3. My Boat
 4. Love Soldiers On
 5. Stitch Of The World
 6. Icarus
 7. Proclamation Bones
 8. Something Came Over Me
 9. Eastern Light
 10. Wait For Me