×

Recensie

Alternative

03 mei 2013

The Veils – Time Stays, We

Time Stays We Go

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Pitch Beast

Time Stays We Go The Veils Alternative 4 The Veils – Time Stays, We Go Written in Music https://writteninmusic.com

Zijn vriendjes vertelden vroeger wellicht dat hun vader geld verdiende met brood bakken of op een kantoor zat, maar Finn Andrews had een pa die het podium deelde met de groten der aarde. Toetsenist Barry Andrews zat in de New Wave band XTC, en maakte samen met David Bowie het album Soldier van Iggy Pop. Dan heb je een interessant verhaal, en is het niet heel raar dat je zelf ook een instrument ter handen neemt. Finn Andrews kwam in 2004 zijn debuut The Runaway Found, met zijn band The Veils. Nu, iets meer dan negen jaar later, ligt het vierde album in de schappen, genaamd Time Stays, We Go.

De demonen moesten weg, de pijn moest eruit. Hij schreeuwde het van zich af, met een stem die hij maar lastig onder controle kon houden. Andrews liet zich op voorgaande platen van zijn meest kwetsbare kant horen. De vaak rijk georchestreerde nummers werden bijgestaan door Andrews’ veelal snerpende stem. Een stem die soms klonk als die van een verwend klein jongetje. Het gaf de nummers extra charme mee. Op Time Stays We Go is dat anders. Zijn stem is nog steeds snerpend maar Andrews heeft zijn geluid beter onder controle. Meest duidelijk is dat The Veils uit de underground probeert te klimmen: opgewekte nummers en aanstekelijke gitaarriffs moeten daar voor zorgen. Andrews zegt goed geluisterd te hebben naar  grootheden als Tom Waits, Leonard Cohen en Nick Cave. De Vaders van de donkere liedjes. Helaas iets waar The Veils niet eens bij in de buurt komt. De tergende pijn en misere is weg en nummers klinken hoopvol, iets wat Waits, Cohen en Cave maar mondjesmaat iets mee doen.

Echt eerlijk is het natuurlijk niet. Niemand klinkt zo donker als Nick Cave of heeft een stem als Tom Waits. Maar het zelfvertrouwen dat Andrews met Time Stays We Go laat horen kan hem ver brengen. Hij heeft alle pijn uit zich gezongen en is nu klaar voor het echte leven. Daar komt bij dat Andrews de juiste achtergrond heeft om ooit nog een plaat te maken die The Veils echt groot maakt. En om dan toch nog een positieve vergelijking te maken: Dancing With The Tornado zou zo van Arcade Fire kunnen zijn.  1. Through The Deep, Dark Wood
  2. Train With No Name
  3. Candy Apple Red
  4. Dancing With The Tornado
  5. The Pearl
  6. Sign Of Your Love
  7. Turn From The Rain
  8. Birds
  9. Another Night On Earth
  10. Out From The Valley & Into The Stars