×

Recensie

Roots

13 augustus 2015

The Tallent Brothers

Back On THe Old Stuff

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Back On THe Old Stuff The Tallent Brothers Roots 4 The Tallent Brothers – Back On The Old Stuff Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hun tienerjaren musiceren de uit Patton Missouri afkomstige broertjes al in de huiskamer. Het echte muzikale avontuur voor Rocky en Brandon begint zo’n acht jaar geleden als ze met een oude rammelende camper, The Dodge Ecoline uit ’76 die het cd- hoesje siert, beginnen rond te trekken. Tijdens die omzwervingen verzeilen ze in Woodstock waar ze tijdens een Midnight Ramble sessie indruk maken op Levon Helm, de drummer/zanger van The Band. Rocky figureert overigens als studiotechnicus op de opnamesessies die uiteindelijk in Electric Dirt uitmonden, de finale studioplaat van Helm.

Eind 2008 keren de broers terug naar hun thuishaven, waar ze de zorg voor hoogbejaarde grootouders opnemen en in covergroepjes spelen. Vorig jaar engageert countryoutlaw David Allen Coe Brandon als gitarist en ook zijn onafscheidelijke broer Rocky belandt in Coe’s backingband.

Ondertussen sleutelen de Tallent broertjes aan songwerk dat uiteindelijk op  hun debuut belandt. Songs waarbij ‘life on the road’, het onvermijdelijke lot van de rondreizende muzikant centraal staat. Onderweg langs eindeloze highways ver van huis wil heimwee naar achtergelaten geliefden wel eens opduiken. Een ronkende hammond en elektrische piano ondersteunen soulvolle gitaarlicks in van weemoed doordrongen verhalen. In Can’t Have You en My Shades , beurtelings door Rocky met schorre stem en Brandon met een warmer timbre  gezongen, wordt een niet onaangenaam Memphis sfeertje gecreëerd.

There’s a Spirit kwam in samenwerking met de onvolprezen Pat McLaughlin tot stand, het is een van de zeldzame uptemponummers die we hier terugvinden. Het is echter vooral het balladewerk dat echt beklijft en na Lately, een geïnspireerde akoestische countrypicker, voor een memorabele ontknoping zorgen. In somber getinte songs zoals Mallery en Night Birds overheerst eenzaamheid, ze worden tergend klagelijk uitgekauwd en slepen je moeiteloos mee alvorens in schoonheid uit te sterven met de titelsong Old Stuff.  Great stuff!  1. I Can’t Have You
  2. My Shades
  3. When You Need Me
  4. There’s a Spirit
  5. Waitin’ on a Song
  6. Without You
  7. Lately
  8. Mallery
  9. Night Birds
  10. Old Stuff