×

Recensie

Roots

10 juni 2022

The Slocan Ramblers

Up The Hill And Through The Fog

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Up The Hill And Through The Fog The Slocan Ramblers Roots 4 The Slocan Ramblers – Up The Hill And Through The Fog Written in Music https://writteninmusic.com

Het naar de gelijknamige vallei in Brits Columbia genaamde kwartet liet met het uit 2018 daterende Queen City Jubilee ook buiten Canada meer dan een belletje rinkelen in bluegrass en roots middens. Op de hoesfoto zien we slechts drie muzikanten, Alastair Whitehead, de man met het zachte steltimbre en de grote baskist is er niet meer bij.  Het kerntrio uit Toronto engageerde Charles James als bassist en hij levert bovendien zijn bijdrage aan de onlosmakelijk met het genre verbonden meerstemmige zangpartijen.

Up The Hill And Through The Fog kwam tijdens een moeilijke periode tot stand, naast het vertrek van de bassist werden de bandleden met een verlies in hun directe omgeving geconfronteerd, gitarist Daryll Poulsen verloor zijn broer en mandoline man Adrian Gross moest afscheid nemen van zijn vader; Poulsen verwerkte dat  met flitsende fingerpicking in You Said Goodbye, de vrolijke sfeer in de muzikale benadering vormt een sterk contrast met de tragische inhoud, tegenstellingen die we vaker aantreffen bij bluegrass.

In het meer ingetogen The River Roaming Song haalt Gross dierbare herinneringen aan zijn vader op  geïnspireerd door een verblijf langs de oevers van de rivier, het besef dat alles verder gaat: de constante stroming van de rivier, het wisselen van de seizoenen en de geliefden die je ontvallen. In Snow Owl en het door mandolinespeler Adrian Gross aangeleverde Platform Four komen de  fingerpicking vaardigheden uitgebreid de voorgrond in meeslepende instrumentaaltjes, het toont de verknochtheid aan het genre.

Anderzijds tasten de Slocan Ramblers de grenzen van de bluegrass verder af. In de door Evans gedebiteerde opener I Don’t Know huizen naast speelse basloopjes, invloeden van Jery Reed. Met de typerende samenzang komen ze toch weer dichter bij de bluegrass en dat is eveneens het geval bij de enige cover die we hier aantreffen, een akoestische interpretatie van Tom Petty’s A Mind With a heart of It’s Own.

Met hun vierde, nagenoeg integraal met eigen werk, gevulde langspeler tonen The Slocan Ramblers zich waardige opvolgers van illustere bluegrass pioniers. 1. I Don't Know
 2. You Said Goodbye
 3. Won't You Come Back Down
 4. A Mind With a Heart of It's Own
 5. Snow Owl
 6. Bill Fernie
 7. Platform Four
 8. Streetcar Lullaby
 9. Burry My Troubles
 10. Harefoot's retreat
 11. The River Roaming Song
 12. Bring Me Down Low