×

Recensie

Roots

10 december 2020

The Pawn Shop Saints –

Ordinary Folks

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: DollyRocker records

Ordinary Folks Jeb Barry Pawn Shop Saints Roots 4 The Pawn Shop Saints –  Ordinary Folks Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n twee jaar geleden componeerde Jeb Barry tijdens omzwervingen in de door de Appalachen gedomineerde Staten zo’n vijftig songs in evenveel dagen. Slechts een beperkt deel van de omvangrijke songschrijverij  van Barry, die in Berkshire, New England resideert, werd de wereld ingestuurd met langspelers zoals Milltown  en de dubbellaar Texas Etc.

Dat er ongetwijfeld nog meer dan voortreffelijk materiaal beschikbaar is toont deze selectie die Barry, voor de COVID pandemie dat onmogelijk maakte, grotendeels opnam in The Attic Studio in Massachusetts met vertrouwde kompanen zoals gitarist Michael O’Neil en Josh Pisano en Chris Samson die de ritmesectie vormen van Pawn Shop Saints.

Barry verwerkt in negen songs zijn ervaringen met de plaatselijke bevolking van godvergeten plaatsjes, vaak genadeloos getroffen door teloorgegane industrie. “I wish my family was the college going kind, it’s about the only exit out of this life”, horen we hem zingen op zacht golvende snarentwang en borstelpercussie in You Don’t Know The Cumberland. Het gaat over de mensen in  die vergeten gebieden.

Old Men, New Trucks is een observatie van Barry’s thuishaven tijdens de winterperiode. In Southern Mansions doemt het troosteloze beeld op van  roestige wagons en  trailerparken op de heuvelflanken de verblijfplaats van de zogenaamde ‘ordinary’folks’ die op bitter weinig begrip kunnen rekenen.

Zeven jaar geleden vroeg Jason Isbell om enkele tekstlijnen aan te vullen.  De twwet bleef onbeantwoord en Jeb nam een eerste, door Isbell geapprecieerde versie van New Year’s Eve, Somewhere in The Midwest op maar opteerde uiteindelijk voor de tijdens een gedwongen solo sessie tot stand genomen sobere take.

Lynyrd Skynyrd refereert met enkele songtitels naar de muziek van de band uit Jacksonville en verwijst naar het belang van muziek als troost bij opgroeiende jongeren tijdens moeilijke periodes. De typische kampvuurballade Dry River Song ontstond in Texas en sluit aan bij Dry Summer Rain dat we bij de bespreking van Milltown al aanhaalden. Weerom een impressionant werkstuk van een begenadigd songsmid.  1. You Don't Know Cumberland
  2. Od Men New Trucks
  3. Body In The River
  4. Southern Mansions
  5. New Year's Eve, Somewhere Iin the Midwest
  6. Ain't No Mama Here
  7. Pack A Day
  8. Lynyrd Skynyrd
  9. Dry River Song