×

Recensie

Roots

26 april 2022

The Pawn Shop Saints

Ride My Galaxy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dolly Rocker, Eigen beheer

Ride My Galaxy The Pawn Shop Saints Roots 4 The Pawn Shop Saints – Ride My Galaxy Written in Music https://writteninmusic.com

Jeb Barry is mij niet onbekend, de man uit Berkshire laat zijn sporen na als uiterst productief songwriter van ondertussen ruim 4500 songs, een deel daarvan kwam op  soloalbums als Miltown terecht. Zo’n 10 jaar geleden zette hij samen met gitarist Michael O’Neil The Pawn Shop Saints op. Evenals op de voorganger Ordinary Folks bemannen Josh Pisano en Chris Samson de ritmesectie. Barry componeerde het merendeel van de songs tijdens de Covid periode en trommelde zijn vrienden op voor  opnamesessies in de Attic Studios in Massachusetts.

Met bijdragen van pianist Alan Taylor en aanvullend snarenwerk van Jimmy Blisters werd voor een enigszins verruimde sound gekozen in spontane studiosessies die de afgelopen twee jaar werden opgenomen.

Barry keert vaak terug naar het verleden en haalt herinnering op in weemoedige verhalen.  Chevy Nova speelt zich af tijdens de nachtelijke uren in een Amerikaanse slee, het gedempte volume van de 8-trackmachine en een jeugdig liefje bij de schaarse dashboardverlichting. Eenvoudige gitaarakkoorden en een broeierig orgeltje vormen de ideale soundtrack bij de nostalgische en romantische terugblik. Het onweerstaanbare  Stop Breaking Your Heart is eveneens rond die combinatie van zo’n orgelriffje en melodisch galmend snarenwerk.

In I’ll Be Missing You Again is het de slidegitaar die het met tranen en spijt gevulde verhaal flankeert. Outlaws wordt op pittige op wat ruigere bas drum ritmiek gedebiteerd maar blijft bovenal een relativerende pastiche. Het akoestische diane roept beelden op van vervlogen jeugdjaren en verloren onschuld. Too Low For Tupelo heeft een psychedelisch tintje en de pianoballade Jenny Why? klinkt al even ontwapenend.

We blijven rustig verder luisteren naar de overige tracks, kleine pretentieloze liedjes die bijzonder groots klinken. De met het werk van Jeb Barry vertrouwde luisteraars grommen goedkeurend voor liefhebbers van verhalende Americana is de derde langspeler van The Pawn Shop Saints ongetwijfeld een openbaring. 1. Chevy Nova (That '70's Song)
 2. Stop Breaking Your Heart
 3. I'll Be Missing You Again
 4. Outlaws
 5. diana
 6. Too Low For Tupelo
 7. Jenny Why?
 8. Wicked
 9. Exits
 10. Ain't No Mama Here (slow version)
 11. Half Ton