×

Recensie

Roots

29 augustus 2018

The Milk Carton Kids – All The Things That I Did and All The Things That I Didn’t

All the Things That I Did and All The Things That I Didn't Do

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Anti

All the Things That I Did and All The Things That I Didn't Do The Milk Carton Kids Roots 4 The Milk Carton Kids – All The Things That I Did and All The Things That I Didn’t Do Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun akoestische benadering en harmonische zang is het verleidelijk om dit duo uit Eagle Rock, California als opvolgers Simon & Garfunkel te beschouwen, er zijn ongetwijfeld raakpunten maar muzikaal leunen ze meer  aan bij het traditionele folk- en bluegrasspoor dan de popfolk van weleer. Enkele jaren geleden doken Joey Ryan en Kenneth Pattengale op in een concert in de nasleep van de soundtrack van Inside Llewyn Davis, een eerbetoon aan de folkscène in Greenwich Village tijdens de beginjaren zestig toen Dave Van Ronk nog niet door Dylan was afgelost.

In de door T Bone Burnett opgezette muziekavond Another Day Another Time traden naast Joan Baez, het vrouwelijke icoon uit die periode,ook gereputeerde singer-songwriters als Gillian Welch en Dave Rawlings aan. Die avond in de New York City’s Town Hall vond ook de jongste folklichting de weg naar het podium. Zo figuren The Milk Carton Kids naast Punch Brothers, The Secret Sisters en The Avett Brothers. Na Prologue en Ash & Clay brachten The Milk Carton Kids in samenwerking met folk en bluegrass queen Sarah Jarosz Monterey uit, nagenoeg geheel ‘on the road’ tot stand in 2015.

Sindsdien is er heel wat gebeurt, Ryan is vader van twee kinderen en Pattengale overwon kanker terwijl zijn relatie op de klippen liep, evenals Ryan is hij actief als producer. Geboorte, verlies, scheiding.. en ingrijpende gebeurtenissen in  de werelden VS die hun sporen nalaten in hun songs.  In plaats van de zoveelste pure duo-plaat te produceren besloten ze  hun muzikale palet te verruimen. In Nashville gingen ze aan de slag met producer Joe Henry die verzamelde een team met toplui als pedalsteelman Rush Pahl, Jay Bellerose, Dennis Crouch. Het toetsenwerk van Pat Sansone (Wilco) en de sax van Levon Henry leggen bijzonder fraaie accenten in combinatie met cello en viool. Instrumentatie die subtiel bijdraag tot een bijzonder fraai resultaat.

Het draait immers nog altijd om de stemmen en de fijne fragiele liedjes als Just look at Us Know, en reflectief folkwerk  als Younger Years en You break Me Heart waarbij de mistroostige sfeer versterkt wordt door de treurige pedalsteel tonen. In het door piano viool ondersteunde Mourning In America klinkt een meer universeel gedragen lusteloosheid en ongenoegen door. Samen met het verstilde Bindness ongetwijfeld een van de mooiste songs die we hier aantreffen.

In One More For The Road zet Pattengale zich in het tweede gedeelte achter de Hammond en de intimistische folksong met de expressieve flatpicking van Pattengale evolueert naar lang uitgesponnen experimentele spielereien, refererend aan de eclectische folkrock mix van Pentangle waarin jazzy structuren zich vermeien met een snuifje psychedelia. We kunnen de fans  van het oudere werk geruststellen, na dit ruim tien minuten aanslepende epos en het op wat uitbundigere fiddletonen huppelende buitenbeentje Big Time, vinden we The Milk Carton Kids terug in de meer vertrouwde warme sfeer waarin de harmonische stemmenpracht het voortouw neemt in een dromerig I’ve Been Loving You en de prachtige fluisterende titelsong All The Things

https://writteninmusic.com/pop/the-milk-carton-kids-the-ash-clay/ 1. Just Look At Us Now
 2. Nothing Is Real
 3. Younger Years
 4. Mourning In America
 5. You Break My Heart
 6. Blindness
 7. One More For The Road
 8. Big Time
 9. A Sea Of Roses
 10. Unwinnable War
 11. I've Been Loving You
 12. All The Things...