×

Recensie

Roots

24 maart 2017

The Mavericks

Brand New Day

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Mono Mundo Recordings

Brand New Day The Mavericks Roots 4 The Mavericks – Brand New Day Written in Music https://writteninmusic.com

In de late jaren tachtig  zette zanger Raoul Malo samen met schoolvriend bassist Robert Reynolds, die zijn beste vriend Paul Deakin als drummer engageerde, The Mavericks op. Het in Miami opgerichte combo mengt op onnavolgbare wijze traditionele country met vintage rock ’n roll, gaandeweg aangelengd met meer exotische stijlen, het resultaat een handvol schitterende langspelers die ook commercieel piekten.

Met een tweede reünie in 2003 na de solo-uitstapjes van Malo zitten The Mavericks blijkbaar terug op het juiste spoor, met even een dipje als de originele bassist Robert Reynolds een jaar later noodgedwongen uit de groep gezet wordt wegens een hopeloze  dugsverslaving.

Vorig jaar was er in het zog van een uitgebreide wereldtour nog de kolkende concertregistratie All Night Live, op het eigen, nieuwe opgerichte platenlabel Mono Mundo komt nu na vier jaar een eerste nieuwe studioplaat uit.

Rolling Along huppelt ontspannen op het beproefde recept van accordeon en fiddle  maar resulteert aangevuld met akoestisch instrumenten zoals banjo in een tejano/bluegrass mix en eindigt met de inbreng van blazerssectie in een zonovergoten mariachi sfeertje. De swingende lijn wordt doorgetrokken in Easy As It Seems, zwoele met latin percussie gelardeerde partystuff die teruggrijpt naar de jaren zestig. If Think Off You huppelt op beschaafde ska-ritmiek door het ballroom paleis Dat is de plaats waar ook Damned(If You Did) en het ietwat pathetische liefdesliedje I Will Be Yours thuishoren. De roadsong Ride With You schuifelt op een aanstekelijke ska-beat van Chicago over Kansas City naar New Orleans.

Niet alleen de opbouw en drumintro van I Wish You Well herinneren aan Roy Orbison, Malo’s machtige stemtimbre komt andermaal dicht in de buurt  van de dramatische benadering van The Big O in dit  fraaie eerbetoon aan de onlangs overleden vader van de zager. The Mavericks tonen als vanouds  aan dat ze de meest uiteenlopende stijlen tot in de puntjes beheersen wat in enigszins voorspelbaar vakwerk resulteert. Niettemin weten  Malo en kompanen toch nog bijzonder aangenaam te verrassen met de met zangkoortjes, toeters en bellen opgetrokken wall of sound van de majestueuze titeltrack Brand New Day.  1. Rolling Along
  2. Brand New Day
  3. Easy As It Seems
  4. I Think Of You
  5. Goodnight Waltz
  6. Damned (If You Do)
  7. I Will Be Yours
  8. Ride With Me
  9. I Wish You Well
  10. For The Ages