×

Recensie

Roots

29 september 2016

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra

Time of Day

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lie Records

Time of Day The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra Roots 4 The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra – Time Of Day Written in Music https://writteninmusic.com

“Who’s that man ?”,  zo gaat de openingszin van het gelijknamige nummer, een door swampland kronkelende sleper met een harmonica in de verte. Dat vragen we ons eigenlijk ook af bij Roots Rielemans, een naam die verdacht veel gelijkenissen vertoont met onze onlangs ontvallen harmonica grootmeester. Het is overigens een familieaangelegenheid met muzikanten van de imaginaire Rielemans stam, bij nader inzien uitsluitend good folks uit Belgenland.

Op de hoesfoto herkennen we naast de twee zangeressen, Josephine (Pascale Michiels) en Hermine (Kathleen Vandenhoudt) samen met Bruno De Neckere (Joseph) en snarenman Nils De Caster (Eduard) die we ooit met Billy Bloomfish, het project van de twee bluesengelen aan het werk zagen. Voor de gelegenheid wordt het kwartet versterkt met Gerardo Rielemans( Luiz Marquez), die naast de harmonica met sax en andere blaasinstrumenten voor de exotische toets zorgt en het huppelende Caravana van dito parlando voorziet.

Hoewel je bij de rauwe vrouwenblues van Deep In My Soul andere oorden vermoedt, blijven we vooralsnog op Vlaamse grond en niet in de drassige kreken en moerassen van Mississippi zoals het door een weemoedige harmonica-intro ingeleide, van heimwee verteerde Lowlands Clay smartelijk onthult. Bij het dartele Sentimental Blue gaan mijn gedachten spontaan uit naar iets van John Prine in een opgewekte bui terwijl Doing It Right op soepele jazzy saxscheuten huppelt.

In de staart passeert nog de meeslepende, door Hermine en een zwoele sax gedragen, bluesy ballade I Do It Again. De titeltrack van stamvader Roots Rielemans lijkt een uit lang vervlogen tijden afkomstig deuntje. The Landlord en His Maiden, een bizar, met viool en blaasinstrumenten organisch opgebouwd instrumentaaltje sluit dit gevarieerde en geïnspireerde rootsplaatje eigenzinnig af.

De Rielemans familie trapt zaterdag 30 september de releasetournee op gang, gaat dat zien en schaf meteen de cd aan. 1. Who’s That Man?
 2. Life’s Too Short
 3. Deep In My Soul
 4. Sentimental Blue
 5. Doing It Right
 6. Caravana
 7. Lowlands Clay
 8. The Fire That Burns
 9. Talking Too Much
 10. The Rest Of My Life
 11. I’d Do It Again