×

Recensie

Roots

28 september 2023

The Howdies

Howdies All Around

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Normaltown Records

Howdies All Around Howdies Roots 4 The Howdies – Howdies All Around Written in Music https://writteninmusic.com

‘Howdy ’is een bij cow- en andere westernboys diep ingeburgerde begroetingswijze, het staat ook voor een verminderde portie van je drankje in bars en clubs van Athens, Georgia. En daar gaan we naar toe, meer bepaald naar de druk bevolkt muziekscéne. Austin Darnell is een zanger gitarist die er al ruil twee decennia actief en van rauwe punkrock naar country evolueerde met The Darnell Brothers. Onder impuls van de muzikale erfenis van Hank Williams en Carterfamilie en geïnspireerd door de traditionele country uit de jaren vijftig en zestig  worden persoonlijke ervaringen in songwerk verwerkt.

Shoni Ranchez, de andere zanger/gitarist en songwriter uit Arizona, op zijn 48ste nog  een onbeschreven blad als podiummuzikant en toegewijde adept van de outlawbeweging uit de jaren zeventig met sleutellfiguren als Willie Nelson, Jerry Jeff Walker en bovenal Waylon Jennings. De ontmoeting met Darnell brengt daar verandering in, het duo werkt samen in een pizzeria en begint  tijdens de pandemieperiode te musiceren. Daar komen later gereputeerde muzikanten bij zoals multi-instrumentalist  Rob Hibbs van de gelijknamige Family Band en gitarist Tyler Key, Seth Barham en Johnny Watson verzorgen de ritmestructuren. In Hello Jukebox, een opgewekt huppelende honky tonker spreekt Darnell zijn vrienden die met whiskey de pijn van gebroken harten.

 

In de zomer van 2021is er een eerste concert van The Howdies op  de parking van een koffieshop. Patterson Hood en de vaste producer van Drive-By Truckers David Barbe woonden samen met samen met T Hardy Morris dat informele concertje bij. Ze boden meteen studiofaciliteiten aan die vonden plaats in Barbe’ Chase Park Transduction studio’s.

In Hello Jukebox, een opgewekt huppelende honky tonker spreekt Darnell zijn lotgenoten toe die met whiskey de pijn van een gebroken hart temperen in rokerige saloons. Het met hitsige harmonica ingeleide Buddies passeert eveneens op broeierige picking. Ranchez vertelt het verhaal van Buddy Holly’s tragische vliegtuigcrash In ‘59 vanuit het oogpunt van de door een immens schuldgevoel verteerde Waylon Jennings. Jennings,destijds bassist van Holly bedankte voor een zitje en overleefde de crash.“Poor old Waymore lost his buddie and it wasn’t because of cigarettes, saved by Chantilly and White Lightning through it must haunted him till his death”.

Darnell brengt  na het door de warme bariton van Ranchez gedebiteerde Biscuits & Gravy.  The Devils Side, een op stevig countryrock ritmiek geënt epos van een door wraak verteerde outlaw Ranchez laat zich evenmin onbetuigd in de hikkende hillbilly van Cry Mercy.

Het zijn bovenal de door smart verteerde balladen als Quitting Time en de verstilde afsluiter Twilight On The Plains die diep snijden. Een voortreffelijk klinkend countryschijfje dat lijkt weggelopen uit lang vervlogen gloriejaren van het genre.

  1. Hello, Jukebox
 2. Buddies
 3. Staying Standing
 4. Biscuits & Gravy
 5. The Devil’s Side
 6. Dreaming About Water
 7. Quitting Time
 8. To Love and Forget
 9. 50 / 50 (If You’re Lucky)
 10. Cry Mercy
 11. Twilight on the Plains (4:47)