×

Recensie

Pop

04 maart 2021

Tenfold

Reply To All

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Tenfold - Reply To All
Reply To All Tenfold Pop 3.5 Tenfold – Reply To All Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuutalbum van Tenfold (Tineke Hussaarts), uit Amsterdam, volgt op een tweetal ep’s die ze in 2014 en 2016 uitbracht en die goed werden ontvangen. Het is anno 2021 dan ook de hoogste tijd dat de fijnzinnige indiefolk van Tenfold eindelijk een groter speelveld krijgt dan een ep.

Reply To All kent elf tracks die een mooi, oorstrelend boeket vormen. In een aantal songs ‘reageert’ Tenfold op andere artiesten. Zo is het opvallende, elektronisch getinte en multi-vocale Nine Square geïnspireerd door Bon Ivers 8 (Circle) uit 2016. Response To Rivers, uiteenlopend van folky tot weldadige pop met een dartele klarinet, is een antwoord op Rivers van The Tallest Man On Earth. Tenfold sluit haar ‘reply‘ af met: ‘I guess it’s true, no one’s gonna take care of your heart, but you’.

Tenfold pakt met zachte, helende handen universele gevoelens als vergankelijkheid, loslaten en het accepteren van verlies op. Dit vult ze aan met lichtere, optimistischere nummers. De songs op Reply To All zijn subtiel, fijnbesnaard en soms bijna delicaat. De zang van Tenfold zit dicht op de huid. Het is mooi om te horen dat in Crashed de heldere, akoestische sferen een zweem van fijne noise en drones bevatten. Dit doet de oren nog meer spitsen. Dat laatste geldt ook voor Tennis, een percussieve track over een electrobeat met frisse, warme gitaarklanken en een tweede stem. Zo houdt Tenfold haar palet net even breder en interessanter.

The Outcome is een van de fraaiere songs. Terecht werd deze voor Tenfold typerende kamerpop in 2020 als teaser voor het album uitgebracht. Ook Danny, geïnspireerd op het nummer Sandy uit de film Grease, werd al eerder losgelaten. Badend in zwoele sferen, met een vollere en stevigere muzikale begeleiding, is dit wellicht het meest radiovriendelijke nummer van het album. Ook het innemende, integere Morning, is een potentieel indiefolkhitje, al blijft deze song kleiner en subtieler.

Het zal interessant zijn om te horen waar Tenfold over een paar jaar mee komt. Haar songs zouden met een krachtigere expressie en scherpere accenten en contrasten zeker geen geweld worden aangedaan. Maar dat is voor later. Voor de komende tijd is er Reply To All, een puur, subtiel en smaakvol ingekleurd album dat zeker overtuigt. 1. Crashed
 2. Sister
 3. Tennis
 4. Response To Rivers
 5. Here I Am
 6. Danny
 7. Nine Square
 8. Miles For Alex
 9. The Outcome
 10. Morning
 11. Careful