×

Recensie

Roots

22 maart 2023

Tapestri

Tell Me World

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Shimi Records

Tell Me World Tapestri Roots 4 Tapestri -Tell Me World Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen bijna vier jaar geleden dat Lowri Evans en Sarah Zyborska elkaar tegen het lijf liepen in Frankrijk. In het Welsche paviljoen van het  Festival Interceltique de Lorient werden plannen gesmeed om een door vrouwen aangestuurde  rootsband op te richten. Evans en Zyboeska leefden ver van elkaar in Wales maar  het plan om samen te werken overleefde de pandemie een bescheiden epeetje vond gretig aftrek op de folkfestivals niet alleen in thuisland Wales, ook in Cambridge.

Tapestri opent alvast veelbelovend met de titelsong, naast zang in de gezamenlijk gecomponeerde songs nemen Lowri en Sarah een behoorlijk deel van de instrumentatie op akoestische gitaar en piano voor hun rekening. Bovendien krijgen ze ondersteuning van een uitgebreide band. Met ietwat samenzweerderige samenzang pendelt het duo van zwierige countryrock naar folkpop met een goed uitgebalanceerde mix van akoestische en elektrische elementen.

We luisteren naar verhalen die uiteraard vanuit vrouwelijk standpunt gedebiteerd worden, geïnspireerd door persoonlijke niet altijd   de aangenaamste ervaringen. De fraaie pianoballade Waiting in the Background ademt dat wrange gevoel uit en vergelijkt de uitzichtloze situatie van huisvrouwen in de jaren vijftig met de latere, zelfbewuste carrièredame, zo’n feministisch, kritisch geladen statement bereikt ons zelden vanuit Nashville.

Crazy, Crazy Times helt weliswaar sterk naar de vertrouwde Amerikaanse country over en dat heeft niet uitsluitend met de pedalsteel te maken, de zachte emotionele samenzang welt duidelijk op uit Keltische bronnen. Die invloeden klinken nog sterker door in  de fluisterzang van Workshop.  Er prijken zelfs enkele songs in het Welsh op dit debuut die horen we na het de door Evans geschreven  en gezongen She’s a Lover een ode aan haar moeder, Genes werd geïnspireerd door Zyborska’s dochter.

Naast het door hemelse stemmenpracht overheerste liefelijke Y Fflam reflecteert de afsluiter Atgofion de innige verbondenheid met de geboortegrond en de knagende heimwee ver van huis.

       1. Tell Me World
  2. Waiting in the Background
  3. Save Your Love
  4. Crazy, Crazy Tilmes
  5. Workshop
  6. She's a Lover
  7. Come Alive Fflam
  8. Genes
  9. Atgofion