×

Recensie

Pop

13 maart 2015

Swinder

Swinder

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Swinder Swinder Pop 3.5 Swinder – Swinder Written in Music https://writteninmusic.com

Het Groningse Swinder, de band rond singer-songwriter Bas Schröder, maakt prettig in het gehoor liggende folk- en indiepop/rock. De songs van de groep komen tot ons in Gronings dialect. Het was overigens pas op latere leeftijd dat Schröder besloot zijn teksten in het Gronings te schrijven, mede naar aanleiding van het horen van de lokale chansonnier Ede Staal.

Bas Schröder heeft oog voor het kleine en schrijft over alledaagse zaken hetgeen dit debuutalbum van Swinder een ontwapenende charme meegeeft. Het Gronings dialect zorgt er natuurlijk voor dat Swinder zich verder onderscheidt. Op Noorderslag wist de band dan ook al de nodige aandacht te trekken. Een actie van het Dagblad van het Noorden, die abonnees in staat stelde een gratis cd van Swinder op te halen, bleek vervolgens een groot succes. De release van het op Vlieland opgenomen album is dan ook uitstekend getimed. Met een beetje geluk wordt het de lente van Swinder in het noorden van het land. Wie weet gaat de rest van Nederland vervolgens ook voor de bijl. De voortekenen zijn gunstig.

De mooiste nummers op deze debuutplaat zijn Vief Veur Elf, een stemmige indiepopsong met fraaie akkoorden en dito hooks die handelt over het dorp waar Schröder opgroeide en het tijdloze, zomerse Josie, met zijn prettige koortjes. Zundagmörgen is al even sterk, vooral dankzij de fraaie, dromerige en loom uitgesponnen instrumentale break.

Dat een naam als Skik je te binnen schiet bij het beluisteren van het album is niet zo verrassend. Toch tapt Swinder muzikaal uit een ander vaatje. De band lijkt met zijn soms gevatte en dan weer stemmige indiepop/rock hier en daar wel wat op bands als Cracker, Big Star en (de latere) Pavement en Lemonheads, als we dan toch moeten vergelijken.

De sfeerrijkere songs worden regelmatig afgewisseld met lichtvoetiger, amusant werk zoals het pittige, uptempo Spiet, het fietsliedje (en single) Noar Stad en Twijde Hans (eveneens een single), met zijn lekker huppelende piano. Swinder zorgt dan ook voor een lekkere balans op het album; de band weet in het hart te treffen maar zorgt ook voor pretentieloze en eigenwijze songs. De juiste ingrediënten voor een succesvolle release zijn dan ook zeker aanwezig. 1. Vief Veur Elf
 2. Spiet
 3. Vekaanzie
 4. Josie
 5. Wotter Noar Zee
 6. Zundagmörgen
 7. Mesienes
 8. Aanders As Veurhèn
 9. Noar Stad
 10. Smokken Binnen Vergees
 11. Twijde Hans
 12. Kin Nait Sloapen