×

Recensie

Roots

05 januari 2016

Sussex

Parade Day

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lucky Bear

Parade Day Sussex Roots 3.5 Sussex – Parade Day Written in Music https://writteninmusic.com

Rob Lutes is een songwriter die vanuit het Canadese Montreal opereert en ondertussen een handvol fraaie werkstukken afleverde. Het drie jaar geleden uitgebrachte, The Bravest Birds bevestigde zijn  intrinsieke klasse. De wisselwerking met snarenmeester Rob Mc Donald die een fraai klankdecor met elektrische en resonator gitaren toevoegde verliep optimaal.

Onder de naam Sussex  werkt Lutes nu samen met Michael Emenau, een vibrafoonspeler en producer die in Tokyo, Parijs en San Francisco een behoorlijke reputatie opbouwde in jazzkringen en de meest uiteenlopende genres van salsa, techno tot country. Emenau is ook bedrijvig als componist van soundtracks. Enkele jaren geleden ontmoetten de twee oude vrienden elkaar na twintig jaar, ze namen opnieuw de muzikale draad op die destijds verbroken werd in New Brunswick en begonnen terug samen songs te schrijven.

Het duo krijgt de  hulp van goed volk uit de  muziekscène van Montreal met violist Josh Zublot en gitarist Benoit Charest. Met zijn rauw stemtimbre en akoestische gitaar brengt Lutes als vanouds verhalend songwerk dat verder bouwt op de folk- en bluestraditie. In de tracks die ze samen componeren zoals Superman’s Escape en Listen To The Wind schemeren onmiskenbare invloeden van ragtime en jazz door. Daarbij sluit de enige cover Dayton Ohio -1903, een aangepaste versie van de oorspronkelijke pianosong van Randy Newman mooi aan.

Vooraleer Emenau afsluit met What is Piano, een jazzy wiegeliedje passeert een bij momenten  verrassend repertoire.  Dat heeft uiteraard veel te maken met de inbreng van de vibrafoon. Dat die unieke mix werkt kan je niet allen vaststellen bij mooi instrumentaal werk als Dare to Stumble, de huilende blues van  Sparkle Blues en een knap opgebouwd Up on the Wall. Parade Day is een fijn experiment van een begenadigd duo uit Canada dat een genuanceerd eerbetoon aan hun muzikale roots vormt. 1. Hollow Log
 2. Truth and Lies
 3. Little Baby
 4. Superman’s Escape
 5. Dayton Ohio – 1903
 6. Ginger
 7. Eagle on the Moon
 8. Dare to Stumble
 9. Listen to the Wind
 10. Sparkle Blues
 11. Up on the Wall
 12. What is Piano