×

Recensie

Alternative

22 januari 2016

Suede

Night Thoughts

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Warner Music

Night Thoughts Suede Alternative 4.5 Suede – Night Thoughts Written in Music https://writteninmusic.com

Zelden is een vuurtje weer zo hevig gaan branden bij een bandreünie als bij Suede. Het nog immer fenomenale Bloodsports was in 2013 méér dan een terugkeer in de oude vorm en met het nieuwe album Night Thoughts pakt Suede op vrijwel hetzelfde hoge niveau door.

Er is echter één groot verschil. Bloodsports was in alles het Suede-album waar je als liefhebber van de Britse band al bijna vijftien jaar naar snakte. Alles klopte, van liedjes tot gepassioneerde uitvoering. Maar – dat kun je terugkijkend wel concluderen – het was ook wel enigszins een veilige terugkeer naar de vorm. Night Thoughts is weerbarstiger, daarmee ook veel avontuurlijker dan de voorganger en daarom ook ietsjes wisselvalliger.

Dat laatste kan negatief klinken, maar moet zeker niet zo worden opgevat. Suede laveert onder productie van Ed Buller (die ook de legendarische eerste albums én de comeback van de band produceerde) namelijk tussen ‘gewoon goed’ en ‘héél erg goed’. Single Like Kids zo’n ‘gewoon goed’ moment. Puike track, dat absoluut. Het klinkt allemaal enigszins als een band op de automatische piloot. Dat zou echter ook kunnen zijn omdat het vuurtje elders zo hoog is opgestookt. Opener When You Are Young bijvoorbeeld, dat met zijn aanzwellende violen een bijna filmische sfeer ademt. Zal niet toevallig zijn, bij Night Thoughts hoort dan ook een gelijknamige film die een geheel vormt met het album. De door Oli Langford gearrangeerde strijkers zijn ook uitermate sfeervol aanwezig op rustiger tracks, zoals het erg fraaie Pale Snow, waarbinnen ze een mooi contrast vormen met de scherpe vocalen van frontman Brett Anderson en de galmende gitaren van Richard Oakes. Dit is onmiskenbaar Suede, maar tegelijk ook een Suede die we nooit eerder hoorden en dat maakt dat juist dit soort tracks zo uitblinken.

Dat merk je vooral ook tegen het einde, waar When You Were Young het tegenwicht biedt aan de openingstrack. De violen zijn nóg dramatischer, geluidstechnisch is de lucht dichtgetrokken met duistere wolken en pas tegen het eind hoor je Brett Anderson nog even een coupletje zingen voor in de even bombastische als intieme finale The Fur & The Feathers het licht volledig wordt uitgedaan. Het is ijzingwekkend en laat de luisteraar met een klomp steen in de maag achter. Het muzikale palet van Suede op Night Thoughts mag gevarieerd zijn, maar er heerst als rode draad door het hele album heen iets duisters, onheilspellends op de achtergrond. Naar mate het album vordert, zuigt dat de gemoedstoestand van de luisteraar mee naar beneden. En daar, in de donkerste duisternis, is het heerlijk zwelgen.

Suede – Night Thoughts

 1. When You Are Young
 2. Outsiders
 3. No Tomorrow
 4. Pale Snow
 5. I Don’t Know How To Reach You
 6. What I’m Trying To Tell You
 7. Tightrope
 8. Learning To Be
 9. Like Kids
 10. I Can’t Give Her What She Wants
 11. When You Were Young
 12. The Fur & The Feathers


 1. When You Are Young
 2. Outsiders
 3. No Tomorrow
 4. Pale Snow
 5. I Don't Know How To Reach You
 6. What I'm Trying To Tell You
 7. Tightrope
 8. Learning To Be
 9. Like Kids
 10. I Can't Give Her What She Wants
 11. When You Were Young
 12. The Fur & The Feathers