×

Recensie

Rock

29 juni 2016

Steve Vai

Modern Primitive / Passion And Warfare 25th Anniversary Edition

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Legacy/Epic

Modern Primitive / Passion And Warfare 25th Anniversary Edition Steve Vai Rock 4.5 Steve Vai – Modern Primitive / Passion And Warfare 25th Anniversary Edition Written in Music https://writteninmusic.com

Meestergitarist Steve Vai behoeft eigenlijk geen toelichting meer; het verhaal van zijn jeugdjaren in de band van Frank Zappa tot zijn doorbraak bij David Lee Roth en successen bij Whitesnake is algemeen bekend. The Seven String Sorcerer alias The Manic Mechanic is inmiddels alweer enkele decennia aan de slag als soloartiest. Zijn artistieke hoogtepunt is Passion And Warfare dat inmiddels alweer een kwart eeuw geleden verscheen. Hoog tijd voor een jubileumeditie. En wat voor een!

Steve Vai voegde niet alleen een paar left over tracks toe aan het originele album, maar een complete cd met nummers die hij schreef tussen zijn solodebuut (Flex-able uit 1984) en Passion And Warfare. Dat materiaal heeft hij bewerkt, opgenomen en brengt hij nu uit als Modern Primitive. Al dat materiaal maakt deze heruitgave tot een must-have.

Openingsnummer Bop! is duidelijk geïnspireerd door Frank Zappa en tamelijk frivool van opzet. Op Dark Matter horen we daarentegen duidelijk de gitarist aan het werk die hij vandaag de dag is; complexe akkoordenschema’s en gitaar fills die samen met een drukke ritmesectie die een boordevol geluidspectrum produceren. Mighty Messengers is wat meer rechttoe-rechtaan en heeft met name in de vocalen het optimistische karakter dat Vai’s levensvisie kenmerkt. In de navolgende nummers horen we afwisselend experimentele stukken en wat meer rockende nummers in de archetypische Vai stijl. Op And We Are One toont Vai op bijzondere wijze zijn gevoelige kant. Samen met Satriani staat hij toch op eenzame hoogte in het genre. Bij het nummer Lights Are On vallen we van ons stoel. Wat Vai ons hier voorschotelt is adembenemend, wat een harmonie, wat een compositorisch vernuft. Hoe is het mogelijk dat dit kunststukje meer dan 25 jaar op de plank is blijven liggen? Het doet de vraag rijzen wat deze alleskunner nog meer op de plank heeft liggen. Het afsluitende drieluik Pink And Blows Over zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Het is drieluik waarvan het eerste deel klinkt als een Broadway play, het tweede als een soundscape op een science fiction film en het laatste deel zoals een jazzrock boogie die je van de Ed Palermo band zou verwachten. Het onderstreept de veelzijdigheid van de artiest Vai. Wat zullen Vai fans verrukt zijn van deze uitgave.

Passion And Warfare staat al sinds de oorspronkelijke release te boek als een meesterwerk. Vai’s compositorisch vermogen, zijn technische capaciteiten en muzikaal vernuft culmineren in een rits geweldige nummers die zijn weerga nauwelijks kent. Van Liberty tot Love Secrets krijg je een achtbaan aan gitaarkunsten voorgeschoteld en ontmoet je onderweg humor, ontroering, en verbijstering. Voor iedereen die het album niet kent is het de eerste keer een overrompelende luisterervaring, een plaat vol overdaad en muzikale krachtpatserij die je doet duizelen. Hoogtepunt is zonder twijfel For The Love Of God. Dit is volgens ondergetekende het beste nummer dat ooit is opgenomen. Ja, u leest het goed. Dit nummer is nog net iets beter dan Gary Moore’s cover van The Messiah Will Come Again en Ain’t Dead Yet van Frank Marino. Dit nummer is van wereldklasse en zo fenomenaal goed dat ze het t.z.t. mogen draaien op mijn begrafenis, crematie of resomatie. Telkens weer krijg je er kippenvel van. Emotie en techniek gaan hier hand in hand op zo’n magnifieke wijze dat je wel van steen moet zijn om hier onbewogen onder te blijven. Ik kan me niet voorstellen dat het nog beter kan.

Vai heeft nog vier nummers aan het album toegevoegd die destijds op de plank zijn blijven liggen. Niet geheel onverwacht sluiten die vier nummers naadloos aan bij het originele album. Love Elixir begint ingetogen, maar ontpopt zich als een rups tot een fraaie vlinder. Een andere versie van And We Are One dan op Modern Primitive kan eveneens boeien. De laatste twee nummers As Above en As Below hebben een klassiek en meer theatraal karakter waardoor het album heel anders sluit dan het origineel. Dat zal even wennen worden, maar een prachtplaat is en blijft het.

Door al dat extra materiaal is dit natuurlijk zonder twijfel DE heruitgave van het jaar.

Tracklisting Modern Primitive

 1. Bop!
 2. Dark Matter
 3. Mighty Messengers
 4. The Lost Chord
 5. Upanishads
 6. Fast Note People
 7. And We Are One
 8. Never Forever
 9. Lights Are On
 10. No Pockets
 11. Pink and Blows Over: Part 1
 12. Pink and Blows Over: Part 2 (Mars Attack)
 13. Pink and Blows Over: Part 3 (Jazzbo Paddle-foot)

Tracklisting Passion and Warfare 25th Anniversary Edition

 1. Liberty
 2. Erotic Nightmares
 3. The Animal
 4. Answers
 5. The Riddle
 6. Ballerina 12/24
 7. For Love Of God
 8. The Audience ls Listening
 9. I Would Love To
 10. Blue Powder
 11. Greasy Kid’s Stuff
 12. Alien Water Kiss
 13. Sisters
 14. Love Secrets
 15. Lovely Elixir (Bonus)
 16. And We Are One (Solo #2) (Bonus)
 17. As Above (Bonus)
 18. So Below (Bonus) 1. Bop! (Featuring Mohini Dey)
 2. Dark Matter
 3. Mighty Messengers
 4. The Lost Chord
 5. Upanishads
 6. Fast Note People
 7. And We Are One
 8. Never Forever
 9. Lights Are On
 10. No Pockets
 11. Pink And Blows Over, Pt. 1
 12. Pink And Blows Over, Pt. 2
 13. Pink And Blows Over, Pt. 3