×

Recensie

Jazz

27 september 2018

Positie 32 Jaarlijst 2018

Steiger

Give Space

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Give Space Steiger Jazz 4.5 Steiger – Give Space Written in Music https://writteninmusic.com

Hulde aan de bands die geen concessies doen. Het Vlaamse Steiger bewijst met hun tweede album Give Space dat geen concessies doen een wereldplaat oplevert.

Vanaf het allereerste moment dat Steiger muziek uitbracht zijn we fan. Pianist Gilles Vandecaveye-Pinoy, bassist Kobe Boon en drummer Simon Raman vormen dan ook een uitzonderlijk gezelschap. Zoals zovele Vlaamse, vanuit de jazz opererende gezelschappen, hebben zij de muzikale uitdaging vol in het DNA. Hun debuut And Above All was daar al een prachtig voorbeeld van. Onvoorspelbaarheid vermengd met grote muzikale intelligentie.

Ook het nieuwe Give Space is een album als geen ander. Geen studio werd bezocht. Het album werd steeds weer live, met z’n allen tegelijk, opgenomen op zeven verschillende plekken, binnen en buiten, in de stad en in de natuur, op het water met de sfeer en sound van die plek (prachtig in foto’s verwerkt in een bij het vinyl bijgesloten boek). Van met echo gelardeerde klanken in een grote industriële ruimte (And There They Stood) naar een track als Captain Hooker waarop het trio, spelend op een boot, juist weer klein klinkt. Op Give Space, de titel zegt het al, hebben de mannen van Steiger gezocht naar uitdagingen in geluid, net zo goed als ze in de composities vol de improvisatie zoeken.

Give Space is in composities (zes op vinyl, zeven op cd) een wonder van een album geworden. De mix van jazz en electronics was er bij Steiger vanaf het begin al maar wordt steeds weer verrassend opgevuld met elementen uit klassiek, ambient en eigentijds. Volledig op intuïtie drijvend schiet de band vaak lekker door naar dwars en dissonant om vervolgens met een prachtig melodische lijn weer terug te pakken (Chin-de-Dah en albumafsluiter Cripplewood). Volslagen natuurlijk en echt klinkend ook.

De mannen van Steiger zijn met het nieuwe album volgroeide muzikanten geworden. Hoe fantastisch om Boon en Raman te horen spelen, zichzelf constant uitdagend met verrassende vondsten. Nimmer spelen deze mannen een voorspelbare weg, juist met divers spel bouwen ze mee om de composities vervreemdender te laten klinken. En hoe geweldig speelt ook Vandecaveye-Pinoy. Wat een bizar fris pianotalent komt er toch steeds uit België vandaan. Het zijn er zo langzamerhand echt teveel om op te noemen.

Het spel van Vandecaveye-Pinoy is zo rijk als je het maar kunt krijgen. Luister toch eens hoe geweldig zijn spel op The Lady, The Llama and the Dog is. Hoe dwars de compositie ook. Meesterlijk. Het daarop volgende Henri’s Entropic Blimp Flight duikt daar nog eens overheen. Volslagen anders dan alles wat je gewend bent duiken de mannen van Steiger hun instrumenten in om met iets echt uitzonderlijks te komen.

Give Space is een geestverruimend album dat alle aandacht verdient. In een jaar waar beduidend minder albums vanuit de Belgische ‘jazzhoek’ uitkomen (vele nieuwe helden brachten namelijk vorig jaar albums uit) laat Steiger de Belgische jazzvlag hoog in de mast wapperen. Geweldig trio, geweldig album en een enorme muzikale sprong vooruit. Dat uit België de laatste jaren de meest interessante nieuwe jazz komt mag duidelijk zijn. Steiger is daar een geweldige exponent van. Een trio van wereldklasse.

Tracklisting Give Space (vinyl):

Side A:

 1. And There They Stood
 2. Captain Hooker
 3. Female Pope

Side B:

 1. The Lady, The Llama and the Dog
 2. Henri’s Entropic Blimp Flight
 3. Cripplewood


 1. And There They Stood
 2. Captain Hooker
 3. Chin-de-Dah
 4. Cripplewood
 5. Female Pope
 6. Deimos
 7. Henri's Entropic Blimp Flight
 8. The Lady, The Llama And The Dog