×

Recensie

Eigentijds

06 april 2021

Steiger

The New Lady Llama

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

The New Lady Llama Steiger Eigentijds 4.5 Steiger – The New Lady Llama Written in Music https://writteninmusic.com

De mannen van Steiger gaan onverdroten voort in hun zoektocht naar onontgonnen muzikale landschappen. The New Lady Llama, hun onderhand alweer derde album, overstijgt de verwachtingen wederom.

Muzikaal avontuur zoeken zonder ook maar iets van barrières te zien, wat een prachtig uitzicht moet dat zijn. Toetsenman Gilles Vandecaveye-Pinoy, bassist Kobe Boon en drummer Simon Raman hebben er een patent op. The New Lady Llama, een referentie naar de compositie The Lady, The Llama And The Dog van hun tweede album Give Space, is wederom een wervelende muzikale exercitie die gonst van onvoorspelbaarheid.

Vanaf openingstrack Mazurka De La Muerte tot de wegstervende galm van albumafsluiter The Absolution Of French Fry (waar halen die gasten toch ook hun songtitels vandaan??) is het weer een groots feest aan klanken, sferen, geluiden, melodieën, coole ritmes, heerlijke baslijnen, bizarre toetsenklanken en alle emoties die deze combinaties teweeg brengen.

Steiger is zo’n trio dat constant op zoek is naar nieuwe sounds en als ze dan op Just A Rite of de titeltrack even recht vooruit gaan, duurt dat dan ook niet lang. Er gebeurt in elke compositie zo ontzettend veel en de overgangen verlopen zo moeiteloos en vloeiend dat je steeds weer volledig omver geblazen wordt door de klasse waarmee dat gebeurt.

Negen composities telt de opvolger van de fameuze Brick Smoke Basement EP van vorig jaar die geïnspireerd was op de samenwerking met electronics en avant-garde componist Joe Talia. De muzikale uitdaging en energie die die samenwerking bewerkstelligde is volop terug te horen op dit nieuwe album. Geen compositie uitgezonderd.

Ze indelen in welk genre dan ook (jazz, alternative, electronic, pop, avant-garde, improvisatie) heeft sowieso geen zin, werkt vooral beperkend in alles wat hun muziek zo verschrikkelijk interessant maakt. Vandecaveye-Pinoy , Boon en Raman putten uit ongelooflijk veel muzikale stromingen en creëren er zelf elke keer weer wat nieuwe bij zo lijkt het.

The New Lady Llama is een magistrale muzikale toverbal die met elke beluistering nieuwe kleuren openbaart en net als hun eerste album And Above All (2017) en tweede Give Space (2019) een onvergetelijke indruk achterlaat. Laat deze mannen maar optimaal doorstoeien in hun laboratorium aan indrukwekkende klanken.  1. Mazurka de la Muerte
  2. Lambda
  3. Just a Rite
  4. Slivovitsj
  5. (I cannot hear what you say) for the thunder that you are
  6. Sun Dog
  7. The New Lady Llama
  8. The Happiest Thought of my Life
  9. Absolution of a French Fry