×

Recensie

Roots

11 augustus 2016

Sonny Axell

Kickback

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Kickback Sonny Axell Roots 3.5 Sonny Axell – Kickback Written in Music https://writteninmusic.com

Een krachtige titel voor de al even straffe opener die meteen de ondertitel ‘Funky contempary jazz’ een strakke blazerssectie op een hechte funky ritmiek verankerd en pianist Sony Axell toont meteen zijn klasse in de energieke naar New Orleans lonkende ouverture. Ook Night Time Lady, I Don’t Get It en Down At The Bottom huppelen op de combinatie van diepe bas groove en puntige gitaarriffs met stuiterende blazers en Axells sprankelende piano herinneren bij momenten aan de verrichtingen van Earth Wind & Fire en soul en R&B lang vervlogen tijden. Een zwoele jazzy slijper als Empty Faces komt, ook vocaal, dicht in de buurt van Stevie Wonder en die invloeden klinken nog sterker door in het fraaie Little Boy Dreams.

Het zijn dan ook de absolute muzikale favorieten van de pianist uit St. Etienne en hun muziek vulde zijn slaapkamer al tijdens zijn prille tienerjaren, samen met de jazz van Duke Ellington. Axell leerde het vak in de jazzclubs , privéfeestjes en casino’s waar hij met zijn trio figureerde. Hij trok jarenlang op met de harmonicavirtuoos  Sugar Blue. De Amerikaanse bluesman moedigde Axell aan om zijn eigen weg te gaan en in 2010 nam Axell een eerste werkstuk met eigen materiaal op in L.A.

De opvolger Kickback kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Amerikanse tekstschrijver enproducer M. Vaughn Duck in Antibes en is een flinke stap vooruit met een toegankelijk en geraffineerd mengsel van R&B en jazz  en een verdere ontwikkeling van een meer persoonlijke stijl.  Wat dat betreft behoort de afsluiter It’s Who I Am tot een van de betere tracks. ”I’m not going to be what I’m not, all I wanna do is playing one more song for you”. Dat zullen er ongetwijfeld nog meer worden voor deze getalenteerde pianist en voortreffelijke vocalist uit Frankrijk.  1. Kickback
  2. Nighttime Lady
  3. I Don’t Get This
  4. Empty Faces
  5. Down In The Bottom
  6. Loves Wild & Crazy Ride
  7. One Way Ticket
  8. Little Boy Dreams
  9. It’s Who I Am