×

Recensie

Hiphop

22 februari 2021

slowthai

TYRON

Geschreven door: Dennis Willemsen

Uitgebracht door: Method Records

TYRON slowthai Hiphop 4 slowthai – TYRON Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuutalbum Nothing Great About Britain van Tyron Kaymone Frampton -alias slowthai– deed behoorlijk wat stof opwaaien in Engeland. In het midden van diverse crisissen waaronder de Brexit rekende de uit Northampton afkomstige rapper genadeloos af met spelende problematiek als sociale ongelijkheid, verdeling van welvaart en het politieke bestuur van het land waarin hij is opgegroeid.  

Op het album moesten diverse leden van het Britse establishment het ontgelden. Zo duurde het welgeteld drie minuten voordat hij Queen Elizabeth een cunt noemde. Vervolgens bestempelde hij Theresa May als een ‘dickhead’ en als kers op de taart trad hij op met een afgehakt hoofd van de eveneens controversiële Boris Johnson. Het was een bevestiging voor wat velen al hadden gezien; met slowthai heeft de Britse hip-hop scene er een spraakmakend karakter bij. 

Met zijn tweede album TYRON gaat slowthai door op dezelfde voet waar hij gebleven was, maar maakt hij op het tweede deel van de plaat ook ruimte voor wat meer introspectieve nummers. Dat het debuut van slowthai niet onopgemerkt is gebleven blijkt ook uit de internationale samenwerkingen op het album. Hij wordt bijgestaan door bekende namen als Skepta, A$AP Rocky, Dominic FikeDenzel Curry en James Blake. 

Het eerste deel van de plaat bevat elementen die typerend zijn voor de muziek van slowthai. Snoeiharde instrumentals die worden versterkt door de soms absurdistische, altijd ongefilterde lyrics van de rapper. Het schetst een beeld van het milieu waarin slowthai is opgegroeid en hij toont wederom de middelvinger aan de kritiek en controversie rondom zijn persoon. 

Zo haalt hij op de track CANCELLED uit naar de cancel culture van vandaag. Na zijn optreden bij de NME Awards kreeg hij veel kritiek te verwerken over zijn opmerkingen jegens presentatrice Katherine Ryan, die uiteindelijk resulteerden in een opstootje met het publiek. Op social media werd hij hierna overspoeld door haatreacties en oproepen om de artiest te boycotten. Later heeft hij zijn spijt betuigd voor zijn acties, maar maakt hij op deze track duidelijk dat hij niks te maken wil hebben met het negatieve commentaar. 

Deze toon wordt verder doorgezet in het eerste deel van het album. In een interview eerder dit jaar claimde hij dat deze cancel culture schadelijk is voor de creativiteit van artiesten. De haat weerhoudt hem ervan zijn gedachtes uit te spreken. Als slowthai ergens om bekend staat, is het dat hij altijd zegt wat hij denkt. Hij neemt deze woede en onvrede tot zich en uit het verder in de opeenvolgende tracks MAZZAVOXWOT en DEAD. 

Dat is tot het laatste nummer PLAY WITH FIRE, waar de agressieve instrumentals worden ingetoomd en er duidelijk wordt teruggeschakeld. Op deze track duikt hij meer op de redenen achter zijn gedrag en herinnert hij mensen eraan dat hij slechts het beste probeert te maken van zijn omstandigheden. Het gezegde luidt ‘Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.’ en dat is precies wat slowthai op deze track lijkt te doen. Het is tevens een perfecte introductie voor het tweede deel van het album, waarin acceptatie en zelfreflectie centraal staat. 

Dit tweede deel van het album wordt ingeluid met de track i tried waarop een heerlijke sample is te horen van het gelijknamige nummer van Trey Gruber uit 2019. Slowthai gaat in op de struggles die hij heeft met zichzelf en de wereld om zich heen. In tegendeel tot het eerste deel van het album stelt hij zich kwetsbaar op en rapt hij meer vanuit het perspectief van Tyron dan dat van slowthai 

Vocale bijdragen van Dominic Fike op terms en Deb Never op push zijn een uitstekende toevoeging aan het album. Met name de dromerige instrumental van push is echt een genot om naar te luisteren. Een heerlijke mellow in de chaos van dit album. Je voelt hoe slowthai track na track volwassener wordt. 

Op nhs richt hij zich meer op lotgenoten die dealen met dezelfde problemen als hij. Slowthai spoort zijn fans aan om anderen hen niet te laten belemmeren in het zijn wie ze werkelijk zijn en niks in te houden, ‘’Try breathing you might find freedominstead of squeezing up your buttocks tryna hold your shit in.’’. Hij wijst erop dat tegenslag onderdeel van het leven is en doet dit door talloze metaforen. Daarmee laat hij zien dat juist het doorstaan van deze tegenslagen de reden is die succes maken tot wat het is. 

Zoals de titel doet vermoeden is het album te zien als personificatie van de artiestOndanks zijn controversiële gedrag blijft slowthai altijd zijn authentieke zelf. De wilde emotie die zijn karakter tekent is duidelijk voelbaar in zijn muziek en hij weet sympathie te creëren voor de persoon die nog voor zijn grote doorbraak door velen werd verguisd. Een heerlijk energiek album met een flinke dosis emotie en gekheid. We gaan zijn naam de komende tijd nog veel tegenkomen!  1. 45 SMOKE
 2. CANCELLED (met Skepta)
 3. MAZZA (met ASAP Rocky)
 4. VEX
 5. WOT
 6. DEAD
 7. PLAY WITH FIRE
 8. i tried
 9. focus
 10. terms (met Denzel Curry en Dominic Fike)
 11. push (met Deb Never)
 12. ohs
 13. feel away (met James Blake en Mount Kimbie)
 14. adhd