×

Recensie

Hiphop

19 april 2021

BROCKHAMPTON

Roadrunner: New Light, New Machine

Geschreven door: Dennis Willemsen

Uitgebracht door: Question Everything Inc.

Roadrunner: New Light, New Machine BROCKHAMPTON Hiphop 4 BROCKHAMPTON – ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE Written in Music https://writteninmusic.com

Sommigen durven het aan om gelijkenissen te trekken tussen de legendarische Wu-Tang clan en BROCKHAMPTON. Enigszins begrijpelijk, want net als Wu-Tang is het collectief een stoofpot van diversiteit bestaande uit unieke ingrediënten die elk groepslid met zich meebrengt. Diezelfde diversiteit maakt het eigenlijk onmogelijk om BROCKHAMPTON in een hokje te plaatsen, al is de invloed van de Wu-Tang clan duidelijk terug te horen op bepaalde delen van hun nieuwe album: ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE.

Voordat er inhoudelijk op het album wordt ingegaan wil ik een kleine throwback gooien naar die goede oude tijden op de basisschool. Wanneer er iemand jarig was ontstond er na het zingen een flinke nieuwsgierigheid rondom de traktatieDe teleurstelling was goed voelbaar als diegene aan kwam zetten met van die gezonde snacks, terwijl iedereen had gehoopt op een traktatie waarvan ze de hele dag gingen stuiteren door een overdosis suiker. Minder leuk voor de juffrouw, maar wij hadden de tijd van ons leven. Onze dag kon dan ook niet meer stuk als iemand zo’n grote zak Lay’s tevoorschijn toverde, waarna iedereen om de beurt een zakje mocht uitkiezen. 

Het punt dat ik wil maken is dat ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE eigenlijk die grote zak Lay’s chips is; de inhoud loopt zeer uiteen en er is voor ieder wat wils Voor de oldheads komen tracks als CHAIN ONWINDOWS en DON’T SHOOT UP THE PARTY het beste tot hun recht. Eerder had ik het over de invloed van Wu-Tang op dit album, met name de minimalistische instrumental van CHAIN ON doet je vermoeden dat je jezelf in één van de welbekende 36 chambers bevindt.   

Voor een flinke energieboost moet je bij de tracks BUZZCUT en BANKROLL zijn. Hierop zijn het vooral de featurings die de aandacht op zich weten te nemen. Zo wordt er op de introtrack ruimte gemaakt voor Danny Brown, die met zijn ADHD flows en alternatieve stijl perfect gesynchroniseerd loopt met de chaotische instrumental. Op BANKROLL is het A$AP Ferg die met een machine gun verse en zijn kenmerkende adlibs (‘’Coo Cooooo!’’de show steelt. Inhoudelijk blijven de lyrics enigszins aan de oppervlakte, maar de producties zijn on point waardoor de behoefte ontstaat het volume nog wat hoger te zetten. 

Wanneer je toch op zoek bent naar diepgang zijn het de tracks THE LIGHT en THE LIGHT PT.II die je zoektocht tot een halt brengtTijdens de opnameperiode van het album beroofde de vader van groepslid Joba zichzelf van het leven. De pijn die deze tragische gebeurtenis met zich meebracht is zo ontzettend puur vertaald in de verses van Joba dat je zelf ook wordt achtergelaten met een hol gevoel in je buik. Wanneer iemand zijn emoties zo kan overbrengen door middel van muziek is dat een teken van hoge kwaliteit en authenticiteitswaarde. Om die reden vormen deze twee tracks het absolute hoogtepunt van dit album. 

Regelmatig krijgt BROCKHAMPTON zich label van boyband toegewezen door hun pop gestijlde refreinen. Wijselijk genoeg trekken ze zich hier niks van aan want het zijn ook vaak deze nummers die zich ontpoppen tot grote hits. Zie bijvoorbeeld de track SUGAR van het vorige album GINGER dat met meer dan 300 miljoen streams een grote bijdrage heeft geleverd aan het succes van de groep. Genoeg redenen dus om diezelfde lijn door te trekken op het nieuwe album, dat ze ook doen in de vorm van de tracks COUNT ON MEI’LL TAKE YOU ONOLD NEWS en WHAT’S THE OCCASION?.  

Zoals gezegd is het door hun diversiteit eigenlijk onmogelijk om BROCKHAMPTON vast te pinnen binnen een bepaald subgenre. Dat maakt dat de releases van Brockhampton altijd een verrassing zijn qua inhoud. Na het experimentele album Iridescence en het wat sobere GINGER is de sound op hun nieuwe album ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE weer vergelijkbaar met de SATURATION-trilogie. Het album bevat zo’n breed scala aan stijlen dat er voor iedere liefhebber wel een onderdeel is dat zich in zijn of haar playlist weet te nestelen.    1. Buzzcut
 2. Chain On
 3. Count On Me
 4. Bankroll
 5. The Light
 6. Windows
 7. I'll Take You On
 8. Old News
 9. What's The Occasion
 10. When I Ball
 11. Don't Shoot Up The Party
 12. Dear Lord
 13. The Light Pt. II
 14. Roadrunner: New Light, New Machine Trailer