×

Recensie

Eigentijds

15 februari 2023

Signe Marie Rustad

Particles Of Faith

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Die With Your Boots On Records

Particles Of Faith Signe Marie Rustad Eigentijds 4 Signe Marie Rustad – Particles Of Faith Written in Music https://writteninmusic.com

Af en toe ontdek je tussen de stapel nieuwe releases een schijfje van een muzikant die het verschil maakt in het enorme aanbod Particles Of Faith, eerder een uit de kluiten gewassen epeetje dan een langspeler hoort bij die uitzonderlijke momenten. Nu volgen we de ontwikkelingen op het Scandinavische rootsfront toch met meer dan behoorlijke interesse maar de Noorse zangeres Signe Marie Rustad bleef tot dusver een volslagen onbekende en dat is geheel onterecht, getuige vroeger, moeilijk te vinden werk zoals Hearing Colors Seeing Noises.

Met het drie jaar geleden uitgebrachte When Words Fly Freely een samenwerkingsverbond met de eveneens uit Noorwegen afkomstige Kenneth Ishak, verlegt Rustad, de focus van Americana getint werk naar aan de Laurel Canyon Sound schatplichtige muziekjes. De invloeden van illustere grande dames als Joni Mitchell een Carole King blijven aan boord maar er zijn ook andere inspiratiebronnen die de verdere, natuurlijke evolutie van het Rustad’s songwerk stofferen, zo worden de worden folk en popelementen aangevuld met jazz accenten.

Ishak zorgt naast de productie als multi-instrumentalist weerom voor subtiele muzikale accenten. in de opener worden gelardeerd met organisch ademend gefluister op de tenorsax door Harald Lassenn Signe Marie met stuurt met haar kristalhelder timbre met Welcome Back een poëtische uitnodiging uit om verder te luisteren. I Loved You Before is een ode aan de meest dierbare persoon voor een moeder, het kind dat ze baarde, in een wat ruimer georkestreerd aanslepend epos, ondersteund met ritmesectie en elektrische gitaar.

Hello It’s Me, heeft niets met de lichtjes fantastische song van Todd Rundgren te maken, breed uitwaaierende melodieuze pop met weerom prachtig stemmenwerk verbergt de desillusies die nu eenmaal bij het leven horen. In Bark Somebody’s Tree leunt op een uitgesproken ritmiek waarop fraaie zanglijnen van Rustad en Live Miranda Solberg zich wellustig vermeien.

Waiting is een van haar eerste songs die nu voor het eerst het daglicht ziet terwijl Carrickalinga tijdens omzwervingen in de Zuid -Australische regio ontstond, geïnspireerd door de omgeving tijdens de late avonduren, de expressieve tenorsax van Lassen krijgt volop de ruimte.  Vervolgens horen we enkel de stem en het akoestisch gitaarwerk van Rustad in de titeltrack Particles of Faith, een mooie intimistische afsluiter van een meer dan voortreffelijke release uit Noorwegen.

   1. Welcome Back
  2. I Loved You From Before
  3. Hello It's Me
  4. Bark Up Someone Else's Tree
  5. Waiting
  6. Carrickalinga
  7. Particles Of Faith