×

Recensie

Electronic

11 juni 2021

Seefeel

(Ch-Vox)(REDUX)(2LP)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warp

(Ch-Vox)(REDUX)(2LP) Seefeel Electronic 4.5 Seefeel – (Ch-Vox)(REDUX)(2LP) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een flinke reeks erg mooi uitgevoerde vinyl heruitgaven, met extra’s en een meesterlijk CD-boxje, van het werk van het revolutionaire Seefeel plaatst platenlabel Warp de Britse band weer even optimaal in de schijnwerpers. Zeer terecht.

De switch van Too Pure Records, waar hun debuut Quique op werd uitgebracht, naar het fameuze Warp Records bracht met Succour een meesterwerk teweeg. Een meesterwerk dat in eerste instantie een wel heel lauwe reactie teweeg bracht, iets wat later erkende meesterwerken wel vaker overkomt, en de band brak, na een tour gemaakt te hebben in het voorprogramma van Spiritualized, voor onbepaalde tijd op.

Muzikaal architect van de band Mark Clifford focuste even volledig op zijn andere band Disjecta terwijl de andere bandleden (Sarah Peacock, Justin Fletcher en Daren Seymour) zich bij Mark Van Hoen en zijn band Scala vervoegden.

De terugkeer van Seefeel aan het muziekfront kwam met het formidabele (Ch-Vox), een zowaar nog duisterder en obscuurder klinkend album dan voorganger Succour al was. Getekend door platenlabel Rephlex, het label van Richard D James (Aphex Twin) en Grant Wilson-Claridge, beide groot fan van de band sinds Aphex Twin twee vroege tracks van de band remixte, zag de band geen muzikale beperkingen meer en haalde alles uit de sound die ze voor ogen hadden.

(Ch-Vox) is een meesterlijk album waarop fascinerend gemusiceerd wordt. Natuurlijk is daar de bas van Darren Seymour gelijk al in openingstrack Utreat maar verder is onduidelijk waar echte instrumenten beginnen en ophouden omdat effecten en geluidsvervormingen nadrukkelijk worden opgespeeld. Maar who cares, als het muzikale spectrum zo avontuurlijk en intrigerend nieuw is dat je als vanzelf wordt meegesleept in de wonderlijke muzikale wereld die Seefeel op (Ch-Vox) oproept?

Aan de hand van Clifford komt de band op (Ch-Vox) tot nieuwe duistere en vervreemdende hoogten. Ondefinieerbare klanken gecombineerd met fascinerende ritmestructuren die prikkelen, verontrusten dan weer vol emotioneren. Composities als de fantastische titeltrack, E-HIX2, Hive en vooral ook de geniale slottrack Net maken van (Ch-Vox) een geestverruimende muzikale belevenis. En na Succour een nieuw meesterwerk.

(Ch-Vox) (REDUX) bevat een volledig extra album met daarop drie vervolgtracks op het nummer E-HIX, waarvan vooral het lekker langgerekte E-HIX 3 imposant te noemen is. Het volledig spaced out klinkende Avatar, het met vocalsamples opgetrokken Evio en het vervreemdende Ashime klinken al net zo spannend en boeiend.

De vinylversie van (Ch-Vox) (REDUX) die nu net uitgekomen is, is de eerste sinds het album in 1996 uitkwam en in een nieuwe hoes ontworpen door het fameuze Designers Republic, een ware must have.

Kant A:

 1. Utreat (Complete)
 2. E-Hix²
 3. Ch-Vox

Kant B:

 1. Hive
 2. Ashdecon
 3. Net

Kant A:

 1. E-Hix 5
 2. E-Hix 4
 3. Evio

Kant B:

 1. Avatar
 2. E-Hix 3
 3. Ashime