×

Recensie

Electronic

08 juni 2021

Seefeel

Succour (REDUX)(3LP)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warp

Succour (REDUX)(3LP) Seefeel Electronic 4.5 Seefeel – Succour (REDUX)(3LP) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een flinke reeks erg mooi uitgevoerde vinyl heruitgaven met extra’s en een meesterlijk CD-boxje van het werk van het revolutionaire Seefeel plaatst platenlabel Warp de Britse band weer even optimaal in de schijnwerpers. Zeer terecht.

Na hun debuutalbum Quigue (december 1993) uitgebracht te hebben op het invloedrijke alternative platenlabel Too Pure Records bracht Seefeel hun tweede album uit via het vermaarde electronic label Warp. Een duidelijke keuze: waar op hun eerste album nog duidelijke shoegaze elementen in ambient dub-elementen doorklonken schoof de band op hun tweede album Succour diep de electronic en ambient in.

Succour was destijds en is nog steeds een revolutionair album voor Warp die met Seefeel de eerste band met gitaren binnenhaalde en deze vervolgens maar mondjesmaat liet horen op hun Warp debuut. Een sound die ze met hun eerste Warp release, Starethrough EP, al opzichtig waren ingeslagen en die ze op de composities van Succour verder uitbouwden.

In 1992 was de band opgezet door Mark Clifford, Darren Seymour, Justin Fletcher en Sarah Peacock waarbij Clifford zich als architect van het bandgeluid vanaf hun allereerste EP steeds meer liet gelden. Niet alleen als voornaamste songschrijver maar tevens als mixer van alle tracks van het album.

Succour laat zich in sounds en sferen slecht omschrijven. Excentriek, magisch, filmisch, vervreemdend, melancholiek, donker, dromerig, sfeerrijk, atmosferisch en intrigerend geven iets van de verwondering door als je de (instrumentale) tracks beluistert. Opvallend trouwens hoe revolutionair de tracks toen in 1995 al klonken en nu, 26 jaar later, nog steeds doen.

Seefeel is een band die haar tracks steeds zorgvuldig op- en uitbouwt. Het mysterie dat in elke track verstopt zit machtig neerlegt. Luister alleen al naar een track als Extract en wordt volledig weggeblazen. Een bizarre melodielijn met zwevende sferen op de achtergrond, die gecombineerd met heldere percussieklappen en diepe bassen uitbouwen tot een vreemdsoortig meesterstuk.

Succour is een album dat met maar weinig andere albums te vergelijken is. Natuurlijk lig er altijd een vergelijking met Aphex Twin voor de hand omdat die bij vrijwel elke muzikant binnen de electronic voor de hand ligt. De invloed van Aphex Twin is namelijk nogal erg groot. En ook omdat hij reeds twee eerdere tracks van Seefeel remixte en toen al aangaf dat er eigenlijk niets te remixen viel omdat ze al zo perfect waren.

Seefeel creëert op Succour een wonderlijke electronic wereld die zich met magische composities als het op meesterlijke ritmes gebouwde Fracture, het al net zo magische Vex, het op dub deinende Gatha en meesterlijke percussie-loze tracks als Meol en Utreat steeds weer fascinerend ontvouwt.

Succour is een plaat om geïntrigeerd steeds maar opnieuw te blijven opzetten en volop nieuwe dingen te ontdekken. Zoals echte meesterwerken dat nu eenmaal doen. Het blijft een bizar gegeven dat het album destijds niet echt werd opgepakt door pers en publiek. Met REDUX hebben ze nu de herwaardering die het album optimaal verdient.

NB. Succour heeft in de REDUX ervaring een twaalftal niet eerder uitgebrachte tracks, een volledig vinylplaat extra dus,  waaronder alternate versies van de op het album te vinden tracks Meol en Rupt.

Kant A:

  1. Meol
  2. Extract

Kant B:

  1. When Face Was Face
  2. Fracture
  3. Gatha E1. As One

Kant A:

  1. Ruby-Ha
  2. Rupt
  3. Vex

Kant B:

  1. Cut
  2. Utreat
  3. Tempean

Kant A:

  1. As If
  2. As Well
  3. As Track
  4. As Link
  5. As Such

Kant B:

  1. Meol 2
  2. Rupt (Cut Mix)
  3. Fractions 2
  4. Meol 3
  5. Monastic
  6. Burned