×

Recensie

Rock

18 januari 2024

Savage Republic

Live in Wroc​ł​aw January 7, 2023

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Gusstaff Records

Live in Wroc​ł​aw January 7, 2023 Savage Republic Rock 4 Savage Republic – Live in Wroc​ł​aw January 7, 2023 Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Los Angeles afkomstige Savage Republic postpunkers leiden een grimmig onnavolgbaar bestaan. Ondanks dat ze in 2022 de oprichting van veertig jaar geleden vieren, hangt de voortgang voor langere tijd aan een zijden draadje. Sterker nog als Bruce Licher in 2002 na een 12 jarige wapenstilstand de band reformeert, verbindt hij zijn naam maar voor een korte tijd aan het gezelschap, waarna al snel alleen de tweede lichting muzikanten Thom Fuhrmann en Ethan Port overblijven, aangevuld met drummer Alan Waddington en bassist Kerry Dowling. Gitarist Thom Fuhrmann blijft voor de teksten verantwoordelijk die veelal door Ethan Port gedragen worden. Zijn aandeel beperkt zich niet enkel tot de zang, als fundamentbouwer neemt hij ook een veelvoud aan gitaarpartijen en tribal percussie voor zijn rekening.

In deze hoedanigheid nemen ze eind 2021 Meteora op. Er volgt een korte clubtour door Europa, waarbij ze op 7 januari 2023 in het Stary Klasztor klooster in Wrocław te Polen te bezichtigen zijn. Een kleine locatie, en het gevoel van vergaande glorie overheerst. Het heeft iets treurigs ongemakkelijks om zo’n band van naam voor een handvol aan publiek te zien optreden. Een armoedige trieste vertoning van een gezelschap welke zeker meer verdient. Vergeet niet dat er vanwege de pandemie geen uitgebreide mogelijkheden waren om zichzelf en Meteora te promoten. Desondanks speelt Savage Republic een overtuigende set, welke nu in limited edition op compact disc en vinyl verschijnt.

Ik raad de vinylpuristen ook zeker aan om de cd versie te luisteren. Op vinyl is slechts een gedeelte van het optreden terug te vinden, terwijl op compact disc het volledige concert hoorbaar is. Met de beperkte uitgave kun je gerust van een collectors item spreken, een unieke Savage Republic discografie aanvulling. De militante overwinnende 1938 openingstrack en het verderop terugkomende Siam staan voor de warme verwelkoming van Alan Waddington, zijn eerste bijdrages waarmee hij zichzelf alweer ruim vijftien jaar geleden op de kaart zet. Een vintage geluid met stuwende logge drumbeats. Ze grijpen met het indrukwekkende 1938 naar het duistere tijdsbeeld van net voor de Tweede Wereldoorlog terug. De aarde balanceert op de rand van de afgrond en zeker in Polen laat dit diepe onheelbare wonden achter.

De nadruk ligt niet zozeer op de Meteora release, al volgen vervolgens wel de ritmische bezeten Stingray new wave funk en het daarop aansluitende Newport ’86. Twee instrumentale tracks die hier naadloos in elkaar overlopen, maar die op de studioplaat verder van elkaar verspreidt een plek bewonen. Het is nu slechts het intro van 27 Days, welke op het latere Aegean staat. Ook het van Varvakios afkomstige sfeervolle Hippodrome stamt uit de wederopstandingsperiode. Savage Republic kiest voor zekerheid en zet in de openingsfase dus vooral het nieuwe werk op de voorgrond. Later passeert het tevens van Meteora afkomstige demonische Bizerte Rolls psychorocker de revue, maar daar blijft het dan ook bij.

Het is dus wachten op de woeste Mobilization tribaldance, Savage Republic op oorlogssterkte. Hierbij is het vooral duidelijk dat de Amerikanen zich in de prille opstart door Killing Joke laten beïnvloeden. Het nummer stamt nog uit het pre-stadium dat ze nog naamloos in de studio bivakkeren. Een stevig aangezette koude oorlog track uit begin jaren tachtig. De Oosters getinte sabre dance Siege met emo oerschreeuw en het luguber spookachtige Trek exorcisme vinden zijn weg naar de Trudge EP, maar worden net als de overige songs op de Ceremonial release uit 1985 totaal genegeerd. Het fragmentarisch shoppen in de Savage Republic catalogus is vergelijkbaar met het onvoorspelbare verloop van de postpunkers, met het grote verschil dat het hier zeker geen afbreuk aan het totaalplaatje doet.

Het veelal live gespeelde traag opbouwende epische Spice Fields schopt het al tot cultklassieker voordat deze daadwerkelijk op het derde Jamahiriya Democratique et Populaire de Sauvage wapenfeit verschijnt. Daarop staat ook de gedreven Viva la Rock and Roll cover van de Alternative TV punkers welke hier Live in Wrocław January 7, 2023 uitluidt. Marcherend kondigt O Adonis het indrukwekkende muzikaal explosieve Year of Exile mijnenveld aan. Ruim tien minuten aan postrock en postpunk genot, waarmee Savage Republic mijlenver boven zichzelf uitstijgt. De Ivory Coast speedway track is een van de prijsnummers van het officiële Tragic Figures debuut en wordt net als op die release door de strakke Next to Nothing baspartijen opgevolgd. Hier verkeert Savage Republic in topvorm, het zijn toch echt de harde rauwe Ethan Port stemuitbarstingen die het verschil maken. Live in Wrocław January 7, 2023 is vooral een monumentale aanwinst voor de puristen welke hun verzameling willen completeren. 1. 1938
 2. Stingray
 3. Newport '86
 4. 27 Days
 5. Hippodrome
 6. Mobilization
 7. Siege
 8. Trek
 9. Spice Fields
 10. Bizerte Rolls
 11. O Adonis
 12. Year of Exile
 13. Ivory Coast
 14. Next to Nothing
 15. Siam
 16. Viva la Rock and Roll
 17. Outro