×

Recensie

Roots

16 februari 2016

Sam Outlaw

Angeleno

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Six Shooter Records

Angeleno Sam Outlaw Roots 4.5 Sam Outlaw – Angeleno Written in Music https://writteninmusic.com

De overgang van het nieuwe jaar ligt ondertussen al even achter ons maar we vragen toch nog even uw aandacht voor Sam Outlaw, de met een zeer toepasselijke achternaam gezegende jongeman uit South Dakota,  behield moeders naam en kwam vorig jaar met een eerste werkstuk aanzetten. Op het eerste gehoor traditionele country zoals we recent voorgeschoteld kregen van Jason James en Daniel Romano. Met zijn naar de honkytonks van Bakersfield lonkende repertoire komt hij dicht in de buurt van die  getalenteerde collega’s. Zijn wat geknepen stemtimbre lijkt enigszins op dat van Romano maar het is vooral de emotionele benadering en de verfijnde uitwerking van zijn zelf gecomponeerde songwerk dat opvalt.

Enkele jaren geleden verzeilde Sam in LA  en raakt hij bevriend met Joachim Cooder, die als percussionist en producer optreedt en ook zijn beroemde vader Ry is alomtegenwoordig evenals de van de Spaanstalige langspelers van Linda Ronstadt bekende accordeonist  Chuy Guzman Ze zorgen samen met uit Dawes, My Morning Jacket en The Punch Brothers afkomstige muzikanten voor een authentiek, sfeervolle klankdecor.

Sam vertelt zijn verhalen met zacht meestal in mooi verpakte balladen, en dan kom je onvermijdelijk bij een voorganger als Gram Parsons  terecht. Luister maar eens naar Jesus Take The Wheel (and Drive Me To The Bar) wat ook thematisch aansluit bij het onsterfelijke oeuvre van de in nudie suit gehulde betreurde Flying Burrito Brother. Piano en pedalsteel blijven angstvallig dicht in de buurt en in Who Do You Think Tou Are? komen daar strijkers en trompetjes bij wat in smachtende mariachi resulteert. Het suilkerspinnen Angeleno meandert eveneens onmiskenbaar aan de overkant  van de Rio Grande. Ook lichtjes fantastisch klinkt I’m Not Jeaulous en een lekker zacht twangend It Might Kill Me.

“I’m Old Fashioned” vertrouwt Sam ons toe in de gelijknamige song, als dat zoals verdere luisterbeurten onthullen,  zo’n dozijn pareltjes oplevert die van 60’ties Bakersfield country naar melancholische troubadourpop van de jaren zeventig uit Laurel Canyon pendelen hebben we daar geen bezwaar tegen, integendeel. 1. Who Do You Think You Are?
 2. Keep It Interesting
 3. I'm Not Jealous
 4. Love Her For A While
 5. Angeleno
 6. Country Love Song
 7. Ghost Town
 8. Jesus Take The Wheel (And Drive Me To A Bar)
 9. It Might Kill Me
 10. Keep A Close Eye On Me
 11. Old Fashioned
 12. Hole Down In My Heart