×

Recensie

Soul / Hiphop

19 juli 2010

Rox

Memoirs

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Rough Trade

Memoirs Rox Soul / Hiphop 3 Rox – Memoirs Written in Music https://writteninmusic.com

De 21-jarige zangeres Rox Tataei maakte begin dit jaar tijdens Eurosonic in Groningen al veel indruk met haar speelse mix van pure soul, R&B, pop en reggae. Met name haar unieke cover Dreams van Fleetwood Mac, voorzien van een heerlijke reggae-feel zette het aanwezige publiek in vuur en vlam. Haar Jamaicaanse achtergrond, ze is de dochter van een Jamaicaanse moeder en een Iraanse vader, komt in deze versie uitstekend van pas.

Rox tekende eind 2008 bij platenlabel Rough Trade en daarna toerde ze met Mark Ronson en Daniel Merriweather. Ook was ze al te horen op een aantal albums van Nitin Sawhney. Reikhalzend werd uitgekeken naar haar eigen debuutalbum, dat nu als Memoirs is uitgebracht.

Liefhebbers van Lauryn Hill, Adele en Amy Winehouse zullen zeker aan hun trekken komen. Met de eerste singles van het album, No Going Back en met name My Baby Left Me zette Rox zich meteen goed in de schijnwerpers en ook de derde single I Don’t Believe heeft zeker hitpotentie. En zo staan er wel meer pakkende nummers op Memoirs: het vrolijke Breakfast In Bed, de reggae-track Rocksteady en de meeslepende songs Do As I Say, Page Unfolds en Forever Always Wishing. In de categorie ballads vallen vooral Heart Run Dry en slotstuk Sad Eyes op.

Memoirs is zonder meer een prima en soulvol debuutalbum, al hadden we gehoopt dat ze iets vaker de geijkte paden zou verlaten. Met wat meer lef en een minder gepolijste sound zou ze zich beter van haar vakzusters kunnen onderscheiden en zo haar stijl een eigen karakter kunnen meegeven. Laten we hopen dat ze deze tip op haar volgende albums ter harte neemt, zodat het absoluut aanwezige talent bij Rox niet door uniformiteit in de kiem wordt gesmoord. 1. No Going Back
 2. Do As I Say
 3. Page Unfolds
 4. I Don't Believe
 5. My Baby Left Me
 6. Forever Always Wishing
 7. Heart Ran Dry
 8. Breakfast In Bed
 9. Precious Moments
 10. Rocksteady
 11. Oh My
 12. Sad Eyes