×

Recensie

Alternative

16 september 2022

Roxy Music

The Best of (dubbelvinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

The Best of (dubbelvinyl) Roxy Music Alternative 4 Roxy Music – The Best of (dubbelvinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Nu Roxy Music in Amerika al op reünietour is, Europa en de rest van de wereld volgen later, is het uitbrengen van hun zeer succesvolle uitgebreide The Best Of op dubbelvinyl een uitstekende keuze. Officieel in 2001 uitgebracht op CD, werd het album over de jaren een absolute bestseller, en terecht.

Het opvallende aan The Best Of is dat het album de carrière van de band andersom vertel als dan we gewend zijn. Dus met songs als Avalon beginnen en eindigen met eerste single Re-Make/Re-Model. Voor diegenen die Roxy Music een warm hart toedragen zijn hun eerste vijf albums de klassiekers en het oudere werk veel interessanter dan alles wat daarna kwam.

Maar in de wetenschap dat de Roxy Music fans van het eerste uur die eerste vijf albums allemaal in de kast hebben staan is The Best Of een mooie introductie voor een ander/nieuwer publiek en misschien juist door het verhaal van de band andersom te vertellen de perfecte manier om rustig de band op een andere manier te leren kennen.

Als er één band is die het etiket van artrock glorieus opgeplakt mag krijgen is het Roxy Music. Vanaf hun allereerste single klopte alles aan de band. Hun muziek en teksten waren verrassend fris en anders en hun uitstraling was even intrigerend. Hun eerste vijf albums, Roxy Music (1972), Stranded (1973), For Your Pleasure (1973), Country Life (1974) en Siren (1975), waren ware muzikale staalkaarten en bleken vergaand invloedrijk voor de muziekgeschiedenis.

De albumhoezen (met een keur aan prachtige fotomodellen), de opvallende manier waarop de muzikanten zich kleedden, gecombineerd met die ijzersterke immer originele songs bleken van legendarische status. En hoewel de band zich in de jaren na deze albums muzikaal bleef veranderen was de grote verrassing er na die eerste reeks wel vanaf.

De band, die ondertussen al heel wat muzikantenwisselingen had gehad, werd er niet minder populair door. En ondanks het feit dat Manifesto (1979) en Flesh and Blood (1980) een meer slicke en minder avontuurlijke Roxy sound lieten horen. werd hun publiek alleen maar groter. Het stijlvolle achtste album Avalon (1982) werd zelfs hun meest succesvolle album. Wereldwijd ging het album miljoenen keren over de toonbank. Het bleek tevens het laatste album van de band. Roxy Music stopte er officieel in 1983 mee, al werden er van 2001-211 en nu dus weer reünietours ondernomen. Steeds weer voor gigantische mensenmassa’s. De band speelt momenteel in Noord-Amerika een arenatour.

The Best Of laat op kant A en B de grote hits van die laatste serie albums horen. Inclusief hun vermaarde cover van John Lennon’s Jealous Guy, opgenomen als ode aan de 1980 vermoorde ex-Beatle, wat een onverwachte hit werd en de eigenlijk de aanzet van het succes van Avalon werd.

Kant C en D kent de singles van die eerst vijf albums. Tracks die destijds niet eens zulke enorme hits werden maar over de jaren als echte klassiekers herkend zijn en tot de muziekgeschiedenis gerekend worden. The Best Of is daarmee een goed overzicht van waar de band in hun carrière voor stond.

Kant A:

 1. Avalon
 2. More Than This
 3. Jealous Guy
 4. Over You

Kant B:

 1. Oh Yeah
 2. Angel Eyes
 3. Dance Away
 4. Both Ends Burning

Kant A:

 1. Love Is The Drug
 2. Out Of The Blue
 3. All I Want Is You
 4. Mother Of Pearl

Kant B:

 1. Street Life
 2. Do The Strand
 3. Pyjamarama
 4. Virginia Plain
 5. Re-Make/Re-Model