×

Recensie

12 oktober 2018

Ron Gallo

Stardust Birthday Party

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Stardust Birthday Party Ron Gallo Rock 3.5 Ron Gallo – Stardust Birthday Party Written in Music https://writteninmusic.com

Op de voorganger Heavy Meta verwerkte de vanuit Philadelphia naar Nashville verkaste Ron Gallo zijn frustraties over de maatschappelijke (mis)toestanden en de noodgedwongen afgebroken relatie met zijn hopeloos verslaafde geliefde in hypnotische door nerveuze gitaarriffs en noise fuzze geïnjecteerde punkrock. Met  Stardust Birthday Party zet Gallo zijn zoektocht naar zijn diepste neuroses verder.

Na de bizarre intro Who is It? zet de punkrocker met het flamboyante afrokapsel er meteen stevig de beuk in met een sloganeske Always Elsewhere, Do You Love Your Company evolueert eveneens op die typerende, haperende ritmiek waarmee Devo destijds furore maakte. De stemmetjes in het neerslachtige Prison Décor herinneren bij momenten aan de verrichtingen van Zappa met zijn Mothers.

OM vormt een zeldzaam rustpunt, Gallo  brengt een zich als een mantra ontrollende mediterende monoloog. We horen echo’s van Alice Cooper in het parlando van “You” Are The Problem waarbij het tempo even vertraagd. Dat is meestal niet het geval, Gallo jaagt er in ijltempo met gedreven gitaarescapades koortsige, tussen punk en garagerock pendelde tracks door zoals het luidruchtig galmende Party Tumor en I Wanna Die Before I Die. De ritmetandem met co-componisten Joe Bisirri  en Dylan Selvey,  laat zich daarbij weerom evenmin onbetuigd.

I’t All Gonna Be OK dat van onstuimig trappelende punk naar een jazzy ontknoping evolueert en waarbij  Gallo even een trompet mishandelt. Love Supreme (Work Together!) refereert naar de klassieker van John Coltrane, het op hitsige funk geënte duet met Caroline Rose werd naar verluidt geïnspireerd door de gebeurtenissen in Charlottesville.

Met Bridge Crossers verzeilen we even in het door dromerige psychedelia gekleurde jaren zestig. Happy Deathday sluit daar bedrieglijk mooi bij aan Gallo kan het niet laten om de luisteraar uit te dagen en even na te denken over de zin van zijn bestaan. Andermaal een energiek opwindend muzikaal experiment.

https://writteninmusic.com/alternative/ron-gallo-heavy-meta/ 1. Who Are You? Point To It!
 2. Always Elsewhere
 3. Prison Décor
 4. Party Tumor
 5. Do You Love Your Company?
 6. ''You'' Are The Problem
 7. OM
 8. It's All Gonna Be OK
 9. I Wanna Die (Before I Die)
 10. Love Supreme (Work Together!)
 11. The Password
 12. Bridge Crossers
 13. Happy Deathday