×

Recensie

Electronic

06 augustus 2020

Romare

Home

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

Home Romare Electronic 4 Romare – Home Written in Music https://writteninmusic.com

Wij hebben een zwak voor Romare. De twee albums die reeds op Ninja Tune verschenen, Projections (2015) en Love Songs: Part Two (2016), waren voor ons favorieten. Ze vatten songs die vanuit de jazz en Afrikaans naar elektronica dreven en een fijne avontuurlijkheid herbergden. Op zijn derde album Home gaat Archie Fairhurts, de man achter Romare, vrijwel volledig voor de electronics en hoe goed bevalt dat ook.

De titel van het album is in reflectie op zijn leven nu. In zijn jeugd en tienerjaren met zijn ouders werkend over de hele wereld nergens echt thuis en zelf als muzikant de afgelopen jaren constant onderweg (150 optredens in de laatste twee jaar) besloot hij vanuit Londen naar het platteland te verkassen en daar een familie te starten.

Romare, de bandnaam verwijzend naar Romare Bearden, de kunstenaar die foto en beeldcollages maakte van het Afro-Amerikaanse leven in de jazz, heeft met die eerste twee Ninja Tune albums een dikke reputatie opgebouwd. Met het ijzersterke en super aanstekelijke Gone, gelijk een maar liefst dik 8 minuten tellende track, die de aankondiging van het nieuwe album enkele weken geleden kenbaar maakte, start het album gelijk voortvarend.

De composities van Romare hebben immer een warme sfeer en rijk geluid gehad. Diversiteit al net zo goed. Ook Home kent een fijne mix van uptempo dansbare tracks (Gone, Sunshine en Heaven), meer sfeervolle gedreven stukken (Heaven en You See), melancholiek (Deliverance) en daar tussenin schuiven we met de muzikale stemmingen van Fairhurst mee.

Teveel fijne tracks om op te noemen weer: Dreams, het lekker verrassende fijn lang uitgesponnen en met geweldige samples gedreven The River, het lekker loom heen en weer pompende en soulfulle High, het door een broken piano gedreven, ruim 10 minuten lang uitgesponnen Heaven en de mooie ingetogen album afsluitende titeltrack.

Home is wederom een album waar het talent vanaf spat en dat tegelijk Romare een buitenstaander binnen de electronic maakt. Niets op dit album is voorspelbaar en hij trekt elke keer weer een volledig eigen muzikale wereld op. ’s Mans muzikale opvoeding met een grote liefde voor soul, funk, jazz, Afrikaans en electronic heeft ook nu weer een erg fijn album opgeleverd dat veel verder gaat dan je op een enkele beluistering kunt opnemen. Oplossing: heel veel draaien dit Home.  1. Gone
  2. Dreams
  3. Sunshine
  4. The River
  5. Deliverance
  6. High
  7. You See
  8. Heaven
  9. Home