×

Recensie

Roots

01 augustus 2023

Rodney Rice

Rodney Rice

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rror

Rodney Rice Rodney Rice Roots 4 Rodney Rice – Rodney Rice Written in Music https://writteninmusic.com

Rodney Rice groeide op in Morgantown met country en gospel en ontdekte later de muziek van The Grateful Dead, Dylan op geleende cassettetapes van familieleden. Op zijn twaalfde tokkelde hij al  op zijn gitaar, samen met zijn neef Tyler brachten ze  countryklassiekers van Hank Williams, Waylon Jenninngs en Willie Nelson. Even later trad  het duo op in de plaatselijke honky tonks als Bruford & Pooch. Rodney beheerste nauwelijks enkelle akkoorden maar dat belette hem niet om meteen enkele songs te componeren. Hij werkte een tijdje in de gas en olie industrie in Texas. Een ontmoeting met Jason McKenzie, de drummer van Billy Joe Shaver, resulteerden in opnamesessies in Austin. Het debuut Empty Pockets and a Toubled Mind en  de opvolger Same Shirt, Different Day komen in de Congess House Studio tot stand.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om een single op te nemen in de Bomb Shelter, nog voor Rice in Nashville arriveerde had hij al enkele nummers bedacht en hij keerde nadien terug naar die studio voor bijkomende sessies.

De uit West Virginia  afkomstige muzikant Rodney Rice was altijd al geïnteresseerd in verhalend songwerk dat menselijke gevoelens zoal angst, woede, verwarring  maar ook liefde ventileert.Observaties die in uiteenlopende muzikale stijlen verwerkt worden. In How You Told me So  krijgt een dartele barrelhouse tonen die uit een saloon in New Orleans lijkt weggeplukt gezelschap van een rammelende bariton gitaar, een schuiftrompet complementeert dit muzikale fragment. Die schuiftrompet keert terug in Set ‘em Up  dat in hetzelfde muzikale straatje huist. Wonder Where I Came From is een stompende rocker die ongetwijfeld hitsige taferelen ontlokt op  druk bevolkte dansvloer van de dancehalls en roadhouses.

Rodney is op zijn best in indringend verhalen “Grandma’s in the kitchen watching neighbors drive by, she just come in from putting the clothes out to dry, says I don’t want  what that old man will do, I just pray he goes before I Do”. Nothing To lose verhaalt op drijvend orgelwerk en snerpende slide gitaar de lotgevallen van een ouder koppel dat naast werkloosheid met ziekte en tegenspoed geconfronteerd wordt, naast andere onvermijdelijk verbonden met de ouderdom ongemakken. Het  opvallend dicht in de buurt van de karakterschetsen in het werk van Springsteen en Mellencamp. Evenals die geniale songwriters weet Rice gekoesterde herinneringen op te rakelen en bij momenten weergaloos te verwerken in emotioneel bevlogen, verhalend songwerk.

De Texaanse two stepper Rabbit Ears Motel refereert naar het plaatsje bij The Yampa rivier in Colorado Springs waar hij in het huwelijksbootje stapte. Het akoestische, op mandoline en fiddle meanderende Roll River Roll, een knappe variatie op Johnny Cash’s  Ring Of Fire, hoort eveneens bij de betere momenten van deze lekker ouderwetse countrygetinte collectie die ongetwijfeld ook minder fanatieke liefhebbers van het genre zal aanspreken  1. How You Told Me So
  2. Get to Where I'm Going
  3. Nothing to Lose
  4. Rabbit Ears Motel
  5. Roll River Roll
  6. Little Pieces
  7. Set Em Up
  8. Wonder Where I Came From
  9. Every Passing Day