×

Recensie

Roots

31 maart 2017

Rodney Crowell

Close Ties

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Close Ties Rodney Crowell Roots 4 Rodney Crowell – Close Ties Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds het uit 2001 daterende The Houston Kid hengelt Rodney Crowell niet langer naar een plaatsje in de countrycharts en dat pepert de songwriter er nog eens nadrukkelijk in met I Don’t Care Anymore. Fate’s Right Hand, Sex And Gasoline en een recenter Tarpaper Sky dat tussen twee projecten met Emmylou Harris tot stand komt, vertonen onmiskenbaar autobiografische elementen waarbij nagenoeg constant in de achteruitkijkspiegel gekeken wordt, kortom het betere  singer-songwriter werk, dat geldt ook voor Close Ties.

Zo heeft Crowell het in de opener over zijn vroege jeugdjaren in Texas, East Houston Blues klinkt als zo’n uitgebeende blues die op het lekkere  tempo van  primitieve percussie en fingerpicking drijft. Toeval is dat niet Crowell groeide op in de armoedige blanke buurt in The Third Ward niet eens zo ver van de plaats waar bluesman Lightnin Hopkins oorspronkelijk resideerde. De afsluiter Nashville 1972 verwijst naar de periode dat  Crowell als jonge twintiger in Nashville naast old school countryhelden Tom T.Hall en Harlan Howard en talloze andere muzikanten in de plaatselijke saloons Townes Van Zandt en Guy Clark ontmoette, vrienden die ondertussen zijn heengegaan.

Rodney raakte niet alleen goed bevriend met Clark, ook zijn vrouw Susanne die de jonge twintiger opving krijgt een fijn eerbetoon in Life Without Susanna. Forgive Me Annabelle is een dood eerlijke berouwvolle ode met producer en Jordan Lehning ( gitaren, piano, orgel) die eveneens de arrangementen bedacht van de naadloos ingelaste strijkers bij die andere wonderlijke pianoballade Forty Miles From Nowhere een in een tomeloos, op gitaartwang rockend Storm Warning en I’m Tied To You, een meeslepend duet met Sheryl Crow.

De vrouwen die Crowell inspireerden zijn overigens alomtegenwoordig soms zelfs lijfelijk. Rosanne Cash, dochter van de countrygigant, duikt nog regelmatig op en in It Ain’t Over Yet flankeert ze haar ex-man samen met John Paul White (Civil Stars). De combinatie van gracieuze harmoniezang met het achteloos parlando van Crowell levert een prachtige ballade op, door een melancholische kampvuurharmonica uitgedoofd.

I Ain’t Living Long like This zong Rodney Crowell zo’n veertig jaar geleden op zo’n debuut maar hij is nog steeds springlevend, in de herfst van zijn leven toont hij zich een sterker singersongwriter dan ooit met persoonlijke verhalen uit het verleden in fraai, introspectief werk.  1. East Houston Blues
  2. Reckless
  3. Life Without Susanna
  4. It Ain't Over Yet
  5. I Don't Care Anymore
  6. I'm Tied To Ya'
  7. Forgive Me Annabelle
  8. Forty Miles From Nowhere
  9. Storm Warning
  10. Nashville 1972