×

Recensie

26 juni 2016

Richard Paul Thomas

Salado

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Salado Richard Paul Thomas Roots 3.5 Richard Paul Thomas – Salado Written in Music https://writteninmusic.com

Een man die menig (muzikaal) watertje doorzwommen heeft die Richard Paul Thomas. De gitarist uit Milwaukee  kreeg zijn eerste akkoorden onder de knie in de periode toen rock nog echt jong was en Buddy Holly vormde samen met The Everly Brothers en Roy Orbison enkele van zijn vroegste inspiratoren.

In het zog van de Britse transatlantische invasie graait RPT met zijn schoolbandje gretig in het repertoire van The Kinks en uiteraard The Beatles en Rolling Stones. Zijn eerste vrouw Susan ontmoet Richard in een folkband waarmee hij zich gedurende ruim tien jaar in het folkcircuit manifesteert. In de jaren zeventig  engageert hij zich in de organisatie van festivals voor The Cousteau Society. Tijdens die periode  huwt hij zijn tweede vrouw en belandt in Salado, Texas . Salado is ook de titelsong van de nieuwe, in de Moonhouse Studio in Austin met hulp en de muzikale inbreng van producer Chris Gage, tot stand gekomen langspeler.

De akoestische gitaar van RPT wordt vergezeld door Gage’s elektrisch exemplaar, mandoline , banjo en piano. In de ritmesectie treffen we Glenn Fukunaga met zijn vloeiende basstructuren  terwijl de percussie van Paul Pearcy afkomstig  is. Zo’n een dozijn songs vanuit persoonlijke invalshoek  passeren in een folkrock idioom met harmonische zang, Thomas krijgt vocale ondersteuning van Kristin de Wit.

The Last Goodbye is gebaseerd op een gedicht van Wayner Garner dat naadloos verwerkt in Thomas’ eigen oeuvre dat naast onbezorgd huppelende jazzy pop van Wishing Love Could Be That  Way, Violeta, een prachtig eerbetoon aan  de Chileense  folkartieste Violeta  Parra bevat. In Denial wordt het milieuprobleem even aangeraakt, verpakt in een bijzonder aangename West Coast sound. Retirement Blues gaat over het leven van een ouder wordende muzikant, in het geval van Thomas mag dat liedje gerust nog eventjes verder duren.  1. Why Oh Why
  2. Riding On A Train
  3. The Last Goodbye
  4. I Can't Wait
  5. Violeta
  6. Wishing Love Could Be That Way
  7. Salado
  8. Retirement Blues
  9. Denial
  10. Look At My Hands