×

Recensie

Klassiek

12 februari 2021

Rebekka Karijord & Jon Ekstrand

I am Greta

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: OONA

I am Greta Rebekka & Jon Karijord & Ekstrand Klassiek 4 Rebekka Karijord & Jon Ekstrand – I am Greta Written in Music https://writteninmusic.com

Elke generatie heeft recht op hun eigen helden. Inspirators waarmee ze zich kunnen identificeren. Medestanders die zich durven te verzetten tegen het regiem, hun eigen vernieuwende ideeën uitdragend. Voor de een is dit een popartiest, voor de ander een filmacteur of een politicus. Het gaat niet zo zeer om het feit of je het eens bent met hun uitgangspunten, het gaat er meer om dat het besef aanwezig is om de wereld te inspireren. Denkende in oplossingen, uitdragende met intense ingehouden woede.

De uit Stockholm afkomstige Greta Thunberg is een hedendaagse rebelse Pipi Langkous. Een jonge natuuractivist die haar recht op onderwijs opoffert om als spreekbuis voor haar lichting naar buiten te treden. Haar How Dare You! uitspraken richten zich tegen de wereldleiders die het toestaan dat men de aarde om zeep brengt. De anarchistische manier van zichzelf presenteren heeft veel gelijkenissen met de gevoelige gedichten van de vooral in de jaren tachtig actieve punk poëet Anne Clark, die op haar eigen wijze haar onvrede uitte. Greta Thurnberg inspireerde de Britse band The 1975 om haar toespraak tijdens de milieutop in Straatsburg te bewerken in hun openingstrack op Notes on a Conditional Form.

De documentaire I Am Greta van Nathan Grossman volgt deze dappere jeugdige vrouw, om de beelden te versterken wordt de hulp ingeroepen van Rebekka Karijord en Jon Ekstrand. Twee ervaren muzikanten die feilloos de sfeer aanvoelen en de soundtrack op een prachtige wijze ondersteunen. Opvallend hierbij is dat de plaat zich daadwerkelijk als een filmscore laat luisteren, alsof het een om een historische gebeurtenis gaat die zich in het verleden afspeelt. Hierdoor komt Greta Thurnberg naar voren als een mix tussen de Schotse krijger William Wallace (Braveheart) en de heilig verklaarde Maagd van Orléans; Jeanne d’Arc.

Rebekka Karijord is behalve een veelzijdige componist ook nog een sterke zangeres, die met de door de jaren tachtig geïnspireerde eighties folkpop albums The Noble Art of Letting Go en We Become Ourselves weet te imponeren. Jon Ekstrand is veel meer een sfeerkunstenaar die met zijn zwaar droevige werk een illustratievere rol heeft. Hij haalt juist de warme kleuren uit het geheel weg om deze te vervangen door grauwe grijstinten.

Het zijn chauvinistische landschapsschilderingen die de daadwerkelijke achtergrond en de natuurlijke leefomgeving verraden. De ruwe beboste rotspartijen en de talloze sages en legendes over Zweden vormen de indrukwekkende leidraad op het organische I Am Greta. Het tikken van de klok kondigt bij Tic Toc een tijdlimiet aan, de dagen van de aarde tellen af tot het moment van de totale ondergang. Dit staat los van de vrijwel gelijknamige internet rage waar de leeftijdsgenoten van de jonge actievoerder zich mee bezig houden.

De strijkers en pianoklanken spelen hierin de hoofdrol en schuiven juist Greta Thurnberg aan de kant. De uitgevoerde stukken staan los haar mening, waardoor het een objectief karakter heeft zonder duidelijk waardeoordeel. Het is aan de luisteraar om zich hierin te verdiepen. De new age klanken van The Arrival stuwen wel de richting op van een hoopvolle toekomst, al glinstert er hier ook net onder het spiegelende oppervlakte de wanhoop door.

Nergens is de boosheid voelbaar, en nergens wordt er gebruik gemaakt van passages die te herleiden zijn tot de doeltreffende woorden die Greta Thurnberg uitgesproken heeft. Alleen het opeenvolgend drieluik bestaande uit het dreigende Trolls, het beklemmende Claustrophobia en het opjagende The Movement mag gezien worden als een gerichte aanklacht tegen de mensheid. Ook Rebekka Karijord gebruikt haar sprookjesachtige vocalen niet als krachtig wapen om de emoties te versterken. Het is een aandachtige instrumentale plaat geworden die het zeker verdient om ook buiten de indrukwekkende filmbeelden opgepakt te worden. 1. Tic Toc
 2. The First Friday
 3. Riksgatan
 4. Depression
 5. Childhood
 6. The Wind
 7. Nervous Feet
 8. Katowice
 9. Fridays for Future
 10. Trolls
 11. Claustrophobia
 12. The Movement
 13. Grief
 14. New Chapter
 15. The Ocean
 16. The Arrival
 17. People Are Waking Up
 18. Grief [Credits Version]
 19. Fridays for Future [Alternative Version]