×

Nieuws

02 april 2023

Ryuichi Sakamoto, weergaloos muzikant en componist, overleden

Geschreven door: WiM Redactie

De Japanse componist, muzikant en filmacteur Ryuichi Sakamoto (71) is overleden aan de gevolgen van kanker, die reeds in de zomer van 2020 bij hem werden ontdekt. Sakamoto is op 28 maart al overleden, maar het nieuws is pas vandaag bekendgemaakt op zijn officiële website. In het bericht worden alle dokters in de Japan en de VS bedankt, die Sakamoto de voorbije jaren hebben begeleid. Zijn team laat weten dat Sakamoto tot kort voor zijn dood muziek blijven maken in zijn thuisstudio. Zijn uitvaart is op zijn eigen vraag in alle discretie verlopen, in familiale kring.

De carrière van Sakamoto begint als sessiemuzikant en producer in de jaren 70. Eind jaren 70 boekt hij voor het eerst succes met de fameuze Yellow Magic Orchestra, die hij mee heeft opgericht en als één van de pioniers in de elektronische muziek genoemd worden. Daarna focust hij zich op zijn solocarrière, met experimentele elektronische muziek, die de latere hiphop en techno heeft beïnvloed. Sakamoto is zonder meer een muzikale vernieuwer in zijn tijd. Zijn werk met Japan en David Sylvian, de zanger van die band die na zijn Japan jaren een glorieuze solo-carriere begint, mag zeker niet onvermeld blijven.

Voor de film Merry Christmas, Mr. Lawrence uit 1983, waarin Sakamoto zijn acteerdebuut maakt in een hoofdrol naast David Bowie, schrijft hij ook de bejubelde en bekroonde soundtrack, met het onvergetelijke Forbidden Colours (met Sylvian als zanger) aanjager. Zijn grootste succes als componist heeft Sakamoto met de soundtrack van de The Last Emperor, de fascinerende film uit 1987 van de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci. De film is een groot commercieel succes en wint maar liefst negen Oscars – waaronder die voor beste film én beste originele soundtrack.

Sakamoto maakt later de soundtracks voor de Betolucci films The Sheltering Sky en Little Buddha als wel die voor de The Revenant, de grote doorbraakfilm van Alejandro González Iñárritu met Leonardo DiCaprio in een glansrijke hoofdrol. Hij maakt tevens de muziek die te horen is tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Na 2000 verlegt Sakamoto deels zijn focus naar de gamewereld, waarvoor hij muziek gaat componeren. In 2009 krijgt hij in Frankrijk de prestigieuze onderscheiding in de Ordre des Arts et des Lettres, voor zijn muzikale verdienste. In 2013 wordt hij op het International Samobor Film Music Festival geëerd voor zijn volledige carrière.