×

Recensie

Roots

13 juni 2014

Rodney Crowell

Tarpaper Sky

Geschreven door: Theo de Jong

Uitgebracht door: New West

Tarpaper Sky Rodney Crowell Roots 4 Rodney Crowell – Tarpaper Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Met de deur in huis: als geheel komt Tarpaper Sky niet in de buurt van Diamonds & Dirt en evenmin van The Houston Kid. Het nieuwe album wordt gekenmerkt door een voor Crowell hoogst ongebruikelijke wisselvalligheid, maar de beste nummers tillen de plaat toch naar vier sterren.

Van drie songs is het een raadsel dat ze überhaupt de voorselectie hebben gehaald. Op zichzelf vlot uitgevoerde dertien-in-een-dozijn-rockers als Frankie Please en Somebody’s Shadow zijn de schrijver van Ain’t Living Long Like This onwaardig. Verder kan Fever On The Bayou de boeken in als de sulligste verzameling clichés over cajun die ooit in één liedje is geperst. Aan een vierde mislukking, God I´m Missing You, is in elk geval af te horen dat Rodney en medeauteur Mary Karr eerlijk hun best hebben gedaan. De luisteraar schiet er alleen niets mee op, want muzikaal en tekstueel verdampt de vrouw voor wie de song bestemd is in subtiliteit. Ze krijgt nooit vlees en bloed en kruipt je dus ook niet onder de huid.

Tarpaper Sky is nochtans niet af te serveren op grond van de genoemde flops. Famous Last Words Of A Fool In Love biedt een feilloze balans tussen defensieve zelfspot en kwetsbare verwachting bij het aangaan van een relatie. Crowell toont hier al zijn lepe vakmanschap door Shannon McNally een couplet te laten zingen – zij weet in haar vier regels de ironische zelfbescherming van de man teder maar onvervaard te slopen met een linkse directe van een slotvraag: how does it feel with your hopes up high?

In I Wouldn’t Be Me Without You geeft Crowell de titel – een door veel te gemakkelijk en frequent gebruik betekenisloos geworden uitspraak – alle zeggingskracht terug door er het onvoorwaardelijke karakter van zijn trouw aan de geliefde mee te benadrukken. Het is erop of eronder, en de schrijver c.q. het personage legt zijn kaarten op tafel met de eenvoud van de grote troubadours.

Geen idee wat de artiest bewogen heeft om Oh What A Beautiful World op te dragen aan John Denver, wiens retoriek op platen als Windsong en Spirit immers nooit raakvlakken vertoont met Crowells ingetogen precisie. Toch doet het nummer recht aan het beste in Denver – diens geestdrift – zonder dat Rodney zichzelf verloochent. Het liedje zet iedereen met speelse tegendraadsheid op het verkeerde been.

Het beste werk op deze schijf is mede geïnspireerd door het observatievermogen van Guy Clark (met als meest illustratieve voorbeeld Grandma Loved That Old Man, over het huwelijk van Crowells grootouders), iets wat de vroegere leerling onderstreept in The Flyboy & The Kid, een ode aan de mentor. Voor een bespreker is het rijkelijk tuchteloos om een heel couplet te citeren, maar hier kan het niet anders: May the wind be at you back/And the world at your feet/May you waltz across Wyoming/With a rose clutched in your teeth/May the answers to your questions/Fall like raindops right on queue/May you set up shop in heaven/ ‘Fore the devil knows you’re due.

Waar Crowell zich in ruim de helft van de songs manifesteert als de formidabele tekstschrijver die we kennen, vervlakt het instrumentale raffinement alleen in Fever en God I’m Missing You. Het onderscheid tussen devele gastmusici en het het viertal dat hier samen met Rodney zelf als The Tarpaper Band wordt opgevoerd, doet in mijn oren geen recht aan de eigenlijke sleutelrollen. Hoewel een buitenstaander beter voorzichtig kan zijn bij het evalueren van de wisselwerking tussen de begeleiders, stel ik toch dat de plaat muzikaal staat bij de gratie van één lid van het kernquintet – de even empathische als veelzijdige Steuart Smith – plus ”gast” Steve Fishell, veteraan uit Emmylou’s Hot Band in de bezetting van de jaren ’80, en niet voor niets de steelgitarist van Harris en Crowell tijdens hun wereldtournee van vorig jaar ter promotie van de duoplaat Yellow Moon.

Slotsom: ondanks de vreemde missers kan de liefhebber niet om Tarpaper Sky heen, alleen is de hoofdrolspeler het gewoon aan zijn stand verplicht om consistent op zijn hoogste niveau te werken. 1. The Long Journey Home
 2. Fever On The Bayou
 3. Frankie Please
 4. God I'm Missing You
 5. Famous Last Words of A Fool In Love
 6. Somebody's Shadow
 7. Grandma Loved That Old Man
 8. Jesus Talk To Mama
 9. I Wouldn't Be Me Without You
 10. The Flyboy & The Kid
 11. Oh What A Beautiful World