×

Recensie

11 augustus 2016

Rami and the Whale – Rami and the

Rami and The Whale

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Rami and The Whale Rami and the Whale Roots 4 Rami and the Whale – Rami and the Whale Written in Music https://writteninmusic.com

Rami and The Whale is een schuilnaam voor de Zweedse singer-songwriter Rasmus Blomqvist. Rond de Zweedse singer-songwriter hangt een waas van geheimzinnigheid. Hij speelt piano en gitaar en werd als jonge snaak geïnspireerd door vaders platencollectie die naast klassieke muziek , vooral folk  bevatte met onder andere een grijsgedraaide langspeler van Simon & Garfunkel.

Van zijn jeugdjaren is weinig bekend, hij zou destijds met zijn, afhankelijk van de bron, zes of negen broers tellende familie in een autobus Oost Europa doorkruist hebben. Als hij niet op een concertpodium staat leidt hij een teruggetrokken bestaan in het westen van Värmland. Dat leven op het platteland werkt blijkbaar inspirerend. Voordien  maakte hij deel uit van Ginger, een rockgroep en meer recent werd hij  bij het duo Holy Farmers gesignaleerd.

Het soloproject rijpte zo’n tien jaar en kwam in de periode 2015 -2016 tot stand op verschillende locaties in Zweden.  We horen meestal de stem van Blomqvist die zichzelf met akoestische gitaar begeleidt met in de verte, soms nauwelijks hoorbaar, een viool of  dwarsfluit af en toe harmonische zang en een enkele keer een elektrische gitaar die de sterk met natuur verbonden folksongs kleurt. Een sober geïnstrumenteerd, poëtisch getint repertoire dat een eenzame zoektocht naar spirituele waarden reflecteert.

Herfstige Scandinavische elementen worden organisch verbonden  met een persoonlijke, aardse folkgetinte benadering  die nauw aansluit bij de pastorale experimenten van muzikanten zoals Nick Drake, Jackson C. Frank en Joni Mitchell. Verstilde passages creëren een bijzondere serene, mystieke sfeer waarbij het heerlijk wegdromen is.

Tracklisting  Rami and the Whale:

 1. Night Falls
 2. The Unfinished Song
 3. Poorhouse
 4. River
 5. Autumn Song
 6. I am Rami
 7. Echoes of Matter
 8. Alien
 9. Shipwreck
 10. Waiting
 11. Kitchen Song
 12. Tiny Seed