×

Personal Trainer

Big Love Blanket

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Industry

Big Love Blanket Personal Trainer Alternative 4 Personal Trainer – Big Love Blanket Written in Music https://writteninmusic.com

De bekende Britse BBC Radio 6 DJ Marc Riley heeft het al snel door, het Amsterdamse Personal Trainer is een bandje om in de gaten te houden. En dan kan de Nederlandse pers niet achterblijven. We hebben er eindelijk weer eentje, een veelbelovende act die het helemaal in het buitenland gaat maken. Afgelopen week maak ik met Big Love Blanket, het debuutalbum van het voormalige Canshaker Pi bandlid Willem Smit kennis, die hier een zestal aan muzikanten om hem heen verzameld heeft. Willem Smit krijgt tijdens het bijbeunwerk als podiumkracht in Paradiso het idee om een nieuw muzikaal avontuur aan te gaan. In zijn hoofd spelen de nummers zich al lichtelijk georganiseerd af, het is alleen nog de vraag hoe hij dit in praktijk brengt. In een hutje op de Vlielandse duinen wordt er in 2019 een strak werkschema opgesteld, al gaat Willem Smit bepaald schappelijk met dit gegeven om. Door de pandemie moet je het met de voor de hand liggende middelen waarmaken, het is eenmaal niet anders.

Willem Smit is overduidelijk het spil in dit muzikale vriendencollectief. Hij speelt in principe alles alleen in en benut de beschikbare hulpkrachten om het geheel verder in te kleuren. Hierdoor wisselt de Personal Trainer samenstelling met regelmaat, en is het een verrassing wie er live met hem op het podium staat. De funfactor is de gunfactor, heel vrijblijvend zonder vaste compromissen. On-Nederlands goed? Het is een term die vaker aangeduid wordt, en wat misschien nog wel meer over het hedendaags aanbod zegt. Is Personal Trainer een band die ons land internationaal gezien weer op de kaart zet, of is het die gehypte status welke de band al in een vroeg stadium toegekend krijgt? Personal Trainer, hoe verzinnen ze het eigenlijk. Ik heb er een fout veroorloofd Gooise Vrouwen liefdesaffaire gevoel bij, waarbij non-fictie al snel door fictie ingehaald wordt.

Laten we het zo stellen, Personal Trainer heeft een heerlijke pakkend geluid, roept herinneringen op die naar eerdere Britse burgerhelden bands memoreren. Overkoepeld toekijkende studiokracht Stephen Malkmus drukt zijn overstuurde Amerikaanse Pavement indierock avant la lettre stempel op het geheel. Vergeet niet dat het productioneel zeer sterk in elkaar zittende Big Love Blanket door Industry uitgebracht wordt, wat in principe niks meer dan het eigen beheer platenlabel van Willem Smit is. Het is dus gewoon mogelijk, de macht van de Nederlandse maatschappijen is kleiner dan ooit. Ze kunnen zichzelf wel voor de kop slaan, en hopelijk pakken ze hun rol als bandvertegenwoordiger weer snel op. Zo werkt het dus tegenwoordig, vanwege die trage houding zetten ze zichzelf steeds meer buitenspel. Investeren in promotiemateriaal, optredens en andere mogelijkheden om de muziek aan de man te brengen, daar haal je winst uit. De echte liefhebber gebruikt de streamingdiensten vaak als eerste kennismaking, maar wil vervolgens artiesten live ervaren, informatie opslaan en het vinyl vasthouden. Big Love Blanket is nu al op vinyl te krijgen en vanaf 18 oktober ligt de cd dus gewoon in de betere platenzaken.

Het Big Love Blanket titelnummer heeft een gedurfd begin met minimale begeleiding, vervolgens komt het allemaal opgang en introduceert de band zichzelf. Mooie harmonieuze groot opgezette koortjes met gitaren die uiteindelijk de song helemaal naar zich toetrekken. De fraaie overgang naar The Lazer maakt slim van een fractie The Who geschiedschrijving gebruik waarin ze een klein stukje Pinball Wizard vereren. Gedurfd? Welnee! Schaamteloos groots uitpakken, niks mis mee, ik hou hier wel van. The Lazer ademt in alles een Blur mix-up van het verhalende Parklife en het springerige Song 2 uit. Je wordt geboren, groeit op, wordt opstandig, ontwikkelt je eigen idealisme, gooit deze vervolgens weer overboord om uiteindelijk net als je burgerlijke vader te eindigen. Zo waar en zo vol met Britse humor. On-Nederlands? Ja, hier is dat absoluut de juiste benaming. Geniaal? Dat weer niet, maar zeker wel erg grappig gebracht. De teksten hebben genoeg vindingrijke absurdisme om indruk te maken. Het korte The Money Department eindigt zelfs met een typerend Nederlandse Ons Ben Zuunig zinnetje, geweldig toch!

Die Damon Albarn is met zijn voorbeeldfunctie toch wel een ware held. Tussen de hedendaagse postpunkliedjes grijpt het gezelschap regelmatig naar de funkende Gorillaz gekte terug, geen wonder dus dat deze muziek zo in het Verenigde Koninkrijk aanslaat. Het dansbare lekker in het gehoor liggende Rug Busters glamrockdisco wisselt praatzang met heuse zangpartijen af en er schuifelt zelfs nog een verdwaalde mondharmonica voorbij. De bombastische Milk white soul folk eindigt in gewaagde hoogoplopende Beatlesque strijkersorkestratie, waarna vervolgens eighties Art Of Noise samplers en schreeuwerige LCD Soundsystem dancepunk je in Key of Ego een draai om je oren geven. Huilende blazerspartijen in het donkerstroperige Texas In The Kitchen zijn een knipoog naar de hedendaagse jazzy postpunk uitspattingen, waarmee ze die serieusheid aardig aan de kaak stellen. Eenvoudig zaterdagavond Former Puppy karaoke vermaak, veel meer vraagt het publiek niet. Het is allemaal zo leuk, de ouderwetse Cut Loose new wave, en de retro Casio Vaalserberg Hero Dutch Mountains keyboard deuntjes.

Dit is een A New England versus The American Dream benadering, vanuit de andere kant van het kanaal gezien, en daar mogen we inderdaad best trots op zijn. Laten we het zo stellen, de behoefte aan frisse eigenzinnige bands als Personal Trainer is gigantisch groot. Een beetje meer verknipte studentikoze chaos doet het muziekklimaat meer dan goed. Je noemt het bijna een meesterwerk, maar dat zal absoluut niet de insteek van Personal Trainer zijn. Gewoon het genot van muziek maken uitdragen, daar het nodige speelplezier uithalen, hopelijk hiermee veel optredens scoren en de plaatverkoop aardig opschroeven. Lekker in eigen beheer je platen uitbrengen, een dikke vinger naar de platenbazen en vooral zo doorgaan. Het zouden de woorden van Barrie Stevens kunnen zijn, maar die heeft toch ook een Britse achtergrond? Big Love Blanket is grensoverschrijdende muziekbezieling in de breedste zin van het woord.  1. Big Love Blanket
  2. The Lazer
  3. Rug Busters
  4. Milk
  5. Key of Ego
  6. Texas in the Kitchen
  7. Cut Loose
  8. The Money Department
  9. Former Puppy
  10. Vaalserberg Hero