×

Recensie

Roots

05 oktober 2015

Patrick Sweany

Daytime Turned To Nighttime

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Nine Mile Records

Daytime Turned To Nighttime Patrick Sweany Roots 4.5 Patrick Sweany – Daytime Turned To Nighttime Written in Music https://writteninmusic.com

In de periode die voorafging aan de opnamesessies in Nashville renoveerde Sweany samen met zijn vrouw hun huis. Tijdens de werken luisterde hij naar songwerk van Allen Toussaints uitgevoerd door Lee Dorsey, Bobby Charles samenwerkingsproject met The Band en de Mississippi stuff van Bobbie Gentry. Onnavolgbare muziekjes die hun sporen nalaten.

Daytime Turned To Nighttime ademt die ondefinieerbare zwoele soulsfeer uit het diepe Zuiden uit. Sweany krijgt ondersteuning van Bryan Owens een drummer die actief was bij Tony Joe White, Jim Lauderdale,  Solomon Burke enladies als Iris Dement, Patty Griffin en Wanda Jackson. Bassist Ron Eoff heeft eveneens een behoorlijke staat van diens (Levon Helm, The Cate Brothers, Tracy Nelson) figureerde op de voorganger eveneens als producer gitarist Joe McMahan. In samenwerking met een toetsenspeler en de soulvolle achtergrondzang van Laura Mayo en Alexis Saski wordt een sfeer uit lang vervlogen tijden gecreëerd. Dat kan je meteen vaststellen bij First Of The Week, een wondermooie slijper die niet in het oeuvre van de betreurde soulshouter Solomon Burke zou misstaan.

“Rock ’n Roll is here to stay” zingt Sweany bijzonder overtuigend en in de tomeloze boogie Back Home haalt Sweany grommend uit en in Nothing Happened at All gebeurt dat met grandioos snerpend gitaarwerk. In vergelijking met de  voorganger Close To The Floor klinkt de nieuwe langspeler overwegend wat rustiger, meer in het verlengde van That Old Southern Drag, maar niet minder beklijvend zoals het op mysterieus galmend snarenwerk geënte Afraid Of You en Mansfield Street illustreren. Een wondermooi gecroonde ballade Sweethearts Together sluit moeiteloos aan bij het betere werk van Boz Scaggs. Too Many Hours, opnieuw een hoogtepunt, is een onvervalste bluesslijper uit de bayous van Louisiana en

Daytime Turned To Nighttime getuigt weerom van tijdloze klasse en vormt een zuivere hattrick met de twee voorgaande werkstukken.

Tracklistning Daytime Turned To Nighttime:

 1. First Of The Week
 2. Tiger Pride
 3. Here To Stay (Rock & Roll)
 4. Sweethearts Together
 5. Back Home
 6. Afraid Of You
 7. Too Many Hours
 8. Nothing Happened At All
 9. Mansfield Street
 10. Long Way Down


 1. First Of The Week
 2. Tiger Pride
 3. Here To Stay (Rock And Roll)
 4. Sweethearts Together
 5. Back Home
 6. Afraid Of You
 7. Too Many Hours
 8. Nothing Happened At All
 9. Mansfield Street
 10. Long Way Down