×

Recensie

Roots

07 april 2021

Parker Millsap

Be Here Instead

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Okrahoma Records

Be Here Instead Parker Millsap Roots 4 Parker Millsap – Be Here Instead Written in Music https://writteninmusic.com

Het drie jaar geledenuitgebrachte Other Arrangements toonde een evolutie van akoestische folkrock naar een meer dynamische rockende uitwerking met uitgebreide, elektrisch versterkte instrumentatie.

Die evolutie zet zich nu verder door op de opvolger, Parker Millsap wordt ondersteund door zijn vaste tourband bij nagenoeg live ingespeelde sessies. vastgelegd door producer John Agnello voordien succesvol actief met Kurt Ville en Sonic Youth. De beproefde methode van  singersongwriter met gitaar bij het componeren werd omgeruild voor een meer avontuurlijke benadering.

Refererend de muzikale nalatenschap van Sly Stone en JJ Cale veroorloofde Millsap zich wat meer artistieke vrijheid en experimenteerde met klavieren en naast de traditiopnele drumkit drummachines uit gebreid met  de effectpedaaltjes bleven evenmin onberoerd. Vulnerable is daarvan een mooi voorbeeld, de ritmische impuls van toetsen en de vloeiende gitaarlickjes creëren in combinatie met afwisselend ijle en krachtige zangpartijen een weergaloze in psychedelia gedipte soulsound. Verderop flaneert Always op soepele, luchtige patronen.

Soul huist eveneens in It Was You maar de knap opgebouwde song leunt met de koortjes eerder aan bij gospel maar evenwel in de vrije interpretatie van Millsap. Evenals in het door de warme gloed van hammond en bluesy snarenlicks aangedreven Passing Trough.Het met sprankelende akoestische fingerpicking ingeleide The Real Thing op een melodieuze onderlaag van klavieren resulteert in een dromerige song  die meer aansluit bij de hedendaagse countryfolk uit Nashville, de achtergrondzang is overigens afkomstig van de folk sensatie Erin Rae McKaskle.

Het met simpele ruwe gitaarakkoorden opgetrokken en uit een jam gegroeide Damnit spat uit de luidsprekers met een ontketende Millsap en fiddler Het priemende snarenwerk in Being Alive sleept Millsap over de eindmeet, een podiumplaats is alvast gegarandeerd voor Be Here Instead. 1. Rolling
 2. The Real Thing
 3. Vulnerable
 4. It Was You
 5. In Between
 6. Damnit
 7. Empty
 8. Now Here
 9. In Your Eyes
 10. Passing Through
 11. Always
 12. Being Alive