×

Recensie

Roots

26 juli 2019

Nick Garrie

The Nightmare Of J.B. Stanislas

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete Records

The Nightmare Of J.B. Stanislas Nick Garrie Roots 3.5 Nick Garrie – The Nightmare Of J.B. Stanislas Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden keerde Nick Garrie  terug met The Moon The Village, de langverwachte opvolger van het met leden van Teenage Fanclub opgenomen 49 Arlington Gardens. Vooral met het tot collectors item uitgegroeide The Nightmare of J.B. Stanislas blijft zijn naam in beperkte kring circuleren. Garrie is nog in zijn laatste tienerjaren als hij zijn eerste demo’s opneemt in een Brusselse studio.  Hij groeit op aan de beide kanten van Het Kanaal en wordt als Engelsman in Frankrijk en omgekeed bovendien geconfronteerd met zijn Russische  identiteit, Stanislas was zijn echte van zijn vader geërfde naam.

De opnamesessie van zijn debuut in een Parijse studio monden eveneens uit in een nachtmerrie,  Nick Garrie Hamilton wordt tegen zijn zin met een symfonisch orkest opgezadeld. Barokke strijkersarrangementen resulteren in een bizar, over gearrangeerd en geïnstrumenteerd werkstuk. Het delicate songwerk wordt destijds totaal miskend en geraakt zowat ondergesneeuwd. Totaal gedesillusioneerd trekt Garrie zich terug uit de muziekwereld en keert terug naar de schoolbanken.

In 2005 was al een heruitgave van The Nightmare Of J.B. Stanislas, een jaar later aangevuld met het overzicht The Lost Songs of Nick Garrie-Hamilton, nu is er een uitgebreide heruitgave met de oorspronkelijke akoestische demo’s. Het dozijn tracks van de originele versie is aangevuld met de singleversies van Queen of Spades en Close Your Eyes.

Echt interessant zijn de bijgevoegde demos die in Brussel en Parijs tot stand kwamen. Met beperkte technische middelen opgenomen versies illustreren hoe sterk het oorspronkelijke songwerk, enkel begeleid door akoestische gitaar in ‘onverminkte’, pure vorm overeind blijft. Niet alleen de titelsong, ook de versies van Little Bird en Deeper Tones Of Blue dat destijds na een auditie voor de platenfirma  tot het platencontact leidt, onthullen hun intrinsieke klasse.

Als je obscuur werk zoals Cambridge Town, een wonderlijk duet met een zelfs voor Garrie tot heden totaal onbekende zangeres en Stone and Silk ruim vijftig jaar na datum bedenk je hoe fraai dit ales had kunnen uitdraaien onder de hoede van een deugdelijk producer.

https://writteninmusic.com/roots/nick-garrie-the-moon-the-village/ 1. The Nightmare Of J.B. Stanislas
 2. Can I Stay With You
 3. Bungles Tours
 4. David's Prayer
 5. Ink Pot Eyes
 6. The Wanderer
 7. Stephanie City
 8. Little Bird
 9. Deeper Tones Of Blue
 10. Queen Of Queens
 11. Wheel Of Fortune
 12. Evening
 13. Queen Of Spades
 14. Close Your Eyes
 15. Bungles Tours (Demo)
 16. Deeper Tones Of Blue (Demo)
 17. Little Bird (Dremo)
 18. Stanislas (Demo)
 19. Evening (Demo)