×

Recensie

Metal

12 december 2018

Michael Romeo

War Of The Worlds pt 1

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Music Theories Recordings

War Of The Worlds pt 1 Michael Romeo Metal 4 Michael Romeo – War Of The Worlds pt 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Michael Romeo is een gitarist die zich het best laat vergelijken met Yngwie Malmsteen met als belangrijkste verschil dat hij goede composities schrijft en zijn muziek fatsoenlijk laat produceren, iets wat Malmsteen al ruim een decennium nalaat. Als rechtgeaard shredder vuurt hij een lawine van noten op ons af, maar verpakt dat in nummers die rechtstreeks van een bombastische soundtrack lijken te komen. Het album artwork roept al associaties op met Pirates Of The Caribbean en het eerste nummer Introduction lijkt die associatie louter te onderstrepen. Vanaf Fear Of The Unknown krijgen we snelle, melodieuze metal voorgeschoteld die sterk lijkt op Megadeth, Dream Theater en natuurlijk Symphony X, de band waarmee Romeo al vele albums opnam.

Dat Romeo niet vies is van een experimentje blijkt wel uit F*ucking Robots waarin metal met dub-step wordt gecombineerd. Het resultaat klinkt als op een hol geslagen computerspel en is nogal afwijkend van wat metal-liefhebbers normaliter te horen krijgen. Zeker de traditionele metalheads zullen dit experiment niet weten te waarderen. Op Djinn keert gelukkig weer van dik hout zaagt men planken metalrecept terug en krijgen we de ene na de krachtige riff naar ons hoofd geslingerd.

Romeo weet op zijn soloplaat wederom te overtuigen als songschrijver en als gitarist. Zanger Rick Castellano is voor ondergetekende volslagen onbekend, maar levert een puike prestatie af. Hij heeft een goede stem die ook goed de hoogte in kan en overschreeuwt zich nergens. Sterker nog, zanger Russell Allen wordt geen seconde gemist. De invloeden van bombastische soundtracks zijn nog wat prominenter aanwezig dan bij Symphony X en over de riffs, melodieën en ritmesectie valt niets te klagen. Luister eens naar het orkestrale arrangement op het acht minuten durende Believe en je weet nu al dat Romeo na zijn metalcarrière zo aan de slag kan in Hollywood. Op Differences wordt het gaspedaal weer wat dieper ingedrukt en wordt de geluidsmuur weer kolossaal. War Machine kon van de hand van John Williams (Star Wars) zijn en slotstuk Constellations heeft een epische opbouw die niet zou misstaan in een Hellboy film.

War Of The Worlds pt 1 verscheen bijna een kwart eeuw na zijn solodebuut (The Dark Chapter, 1994) en is simpelweg een sterke soloplaat. Het album haalt niet het niveau van V-The New Mythology Suite of Iconoclast, maar is zonder twijfel veel meer dan een voetnoot in het oeuvre van Romeo.  1. Introduction
  2. Fear The Unknown
  3. Black
  4. Fucking Robots
  5. Djinn
  6. Believe
  7. Differences
  8. War Machine
  9. Oblivion
  10. Constellations